IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард призова големите икономики да насърчат ръста

Шефът на МВФ припомни на развиващите се страни да захранят резервните си системи за сигурност, изчерпани при преодоляване на последиците от кризата

19:18 | 18.01.13 г. 3
Лагард призова големите икономики да насърчат ръста

Държавите по целия свят трябва да продължат да прокарват бюджетни и финансови реформи, особено в САЩ и Европа, за да ограничат несигурността, спъваща ръста, заяви генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

Лагард предупреди, че през миналата година световната икономика едва е избегнала фаталния изстрел. Според нея дълговата криза в еврозоната и „фискалната пропаст“ в САЩ са можели да натежат на ръста до степен той да се превърне в застой, а точно този вариант е бил избегнат с решения, често вземани в последния възможен момент.

По-конкретно тя призова САЩ да увеличат тавана на вътрешния дълг и настоя Европа да се придържа към ангажиментите си за справяне с дълговата криза, което за някои страни от региона означава допълнителна фискална консолидация.

„Несъмнено сривът бе избегнат в много региони на света“, подчерта генералният директор на МВФ, но изрази опасения, че решенията на политиците може да се забавят само защото е налице перспектива за известно възстановяване, а финансовото напрежение е намаляло.

„Важно е да продължат да бъдат прилагани политиките, за да може несигурността да потъне в забрава“, каза тя. „Остава още много работа за вършене“, добави Лагард.

В първото си интервю за годината тя се съсредоточи върху политическите битки около бюджета на САЩ и запазващите се рискове около дълговата криза в еврозоната. За нея това не са нови обекти на внимание, но генералният директор на МВФ даде да се разбере, че се притеснява от възможно настъпване на удовлетворение от свършеното досега.

Тя предупреди, че битката в САЩ около увеличаването на тавана на дълга от 16,4 трилиона долара може да се окаже „катастрофална“ за световната икономика, ако не бъде постигнато споразумение навреме.

„Много, много силно се надявам, че всички страни, всички мнения ще клонят към националния интерес на американската икономика и към международния интерес на световната икономика“, подчерта Лагард. „Да си представим, че икономиката на САЩ може да фалира, да не изплаща задълженията си, е немислимо“, добави тя.

САЩ достигнаха тавана по своя дълг в навечерието на Нова година, като предприеха специални мерки за изпълнение на финансовите си задължения, а от министерството на финансите на страната обявиха, че по този начин нещата могат да продължат до средата на февруари.

Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Важно е да продължат да бъдат прилагани политики, за да може несигурността да потъне в забрава,Не нисигурността , а истината за действителността , което е по-точно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още