IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Богатите в Гърция трябва да платят справедлив дял за възстановяването

Фондът защити индиректно гръцкия журналист Костас Ваксеванис, който е изправен на съд заради публикуване на списък с богаташи

09:40 | 02.11.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Костас Ваксеванис е съден за &quot;нарушаване на лични данни&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Костас Ваксеванис е съден за "нарушаване на лични данни". Снимка: Ройтерс

По-охолните слоеве от населението на Гърция трябва да платят справедлив дял във възстановяването на страната, заяви говорителят на Международния валутен фонд (МВФ) Джери Райс, цитиран от AFP.

Той каза това след публикуването в Гърция на списък със сметки на богати гърци в Швейцария, което предизвика истински скандал в Атина.

„Данъчната тежест трябва да бъде разпределена справедливо и най-богатите в гръцкото общество по-специално трябва да платят справедлив дял", изтъкна говорителят пред журналисти във Вашингтон.

Публикуването на списък с над 2000 гръцки "данъчни изгнаници", предаден през 2010 година от сегашната управляваща директорка на МВФ Кристин Лагард, по времето, когато е била министърка на икономиката на Франция, предизвика скандал в Атина в момент, когато страната е подложена на драстични икономии и увеличения на данъците.

Костас Ваксеванис, журналистът, направил тези разкрития, беше арестуван в неделя и подведен под съдебна отговорност за "нарушаване на лични данни" и вчера бе изправен пред съда в Атина. "МВФ многократно е заявявал, че е много важно мерките за икономии да бъдат разпределени по справедлив начин за гръцкото население в момент, когато то полага огромни усилия за връщането на страната в правилния път", подчерта Райс.

Говорителят на фонда обаче отказа да коментира директно „списъка Лагард", който съдържа данни от банка HSBC в Швейцария. Той препрати въпросите на журналистите към френското правителство за повече подробности.

Случаят с Ваксеванис предизвика истински скандал. Наскоро 46-годишният бивш телевизионен водещ Ваксеванис, който сега издава списанието Hot Doc, обвини правосъдната система в лицемерие и критикува гръцките медии, които досега не били писали за списъка.

Журналистът добави, че съдът се е подчинил на корумпираната политическа система.  Междувременно президентът на международната журналистическа федерация Джим Бумела назова процеса „абсурден фарс“.

Ваксеванис твърди, че вършил своята работа, докато министрите, които са разполагали с информацията повече от две години, не са направили нищо, за да разследват вероятни случаи на данъчни измами. В случай на осъдителна присъда той е заплашен дори от лишаване от свобода за срок от между две и три години.

Вместо да се бори срещу престъпленията на данъчните измамници, правосъдието се занимава с мен, макар че аз съм изпълнявал своя дълг в името на прозрачността", посочи Ваксеванис. Адвокатите му твърдят, че някои от хората, чиито имена фигурират в списъка на притежатели на банкови сметки в Швейцария, ще свидетелстват в полза на журналиста.

Т. нар. "списък на Лагард" съдържа 2059 имена на лица, за които се подозира, че имат банкови сметки в швейцарски банки с цел укриване на данъци. Сред публикуваните имена са тези на видни членове на гръцкия политически и бизнес елит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Един познат, работещ в Гърция казваше, че там само държавата е бедна :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
ss_sgp
преди 11 години
"богатите" диктуват и гласуват законите. Реално трябва сами срещу себеси да играят.Това никога не може да стане :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 11 години
Te богатите тамън това си мислеха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още