IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ препоръча на Португалия строги мерки на икономии

Намаляване на броя на държавните служители с 20% и понижаване на заплатите им и на пенсиите са предложенията на фонда, СБ и ЕК

20:28 | 09.01.13 г. 1
МВФ препоръча на Португалия строги мерки на икономии

Международният валутен фонд (МВФ) препоръча на Португалия, която получава международна финансова помощ, да намали броя на държавните служители, като същевременно понижи заплатите им и пенсиите, за да успее да спести общо 4 милиарда евро, съобщи днес португалският вестник Jornal de Negosios, цитиран от AFP.

Препоръките трябва да подпомогнат проекта на десноцентристкия премиер Педру Пасуш Коелю да намали за 2 години (2013-2014 година) държавните разходи с посочената сума чрез държавна реформа, обявена през октомври.

Правителството поиска от МВФ и Световната банка препоръки, за да му помогнат да направи реформата, която премиерът би желал да бъде предшествана от голям национален дебат.

Португалия получава спасителна финансова помощ от 78 милиарда евро от МВФ и Европейския съюз, одобрена през май 2011 за период от 3 години.

В доклада си, изготвен заедно със Световната банка и Европейската комисия, МВФ препоръчва да се намали с 20% броят на държавните служители, които са 700 000, като това ще позволи да се икономисат 2,7 милиарда евро, а намаляването на заплатите им със 7% ще спести 760 милиона евро.

Тези предложения предизвикаха критики, особено сред синдикатите, и правителството побърза да заяви, че става дума за предложения, а не за решения.

МВФ предлага също така да се увеличи възрастта за пенсиониране и да се даде възможност на правителството да преразгледа размера на пенсиите според бюджета.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Намаляване на броя на държавнити служители с 20%, понижаване на заплатите и пенсиите ще доведе до повишаване на безработицата и намаляване на доходите, което ще свие потреблението, а от там и производството. Подобни мерки са подходящи само когато икономиката е във възход и освободените биха могли да си намерят работа извън държавния сектор. В случая икономията е майка на мизерията. Спокойно можем да кажем, че това е прокризисна, а не антикризисна мярка. Добрата новина е, че по този начин кризата ще свърши по-бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още