IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалският дефицит се понижава, но остава над целта за 2012 година

Приходите за първите 9 месеца на годината са намалели с 3,4% на годишна база, но това се компенсира от съкращаване на държавните разходи с 5,6%

19:50 | 28.12.12 г.
Португалският дефицит се понижава, но остава над целта за 2012 година

Бюджетният дефицит на Португалия се е свил до 5,6% от брутния вътрешен продукт (БВП) през първите 9 месеца на 2012 година спрямо 6,7% година по-рано, но все още е над годишния целеви праг, определен за страната, получаваща международна финансова помощ, съобщи Ройтерс.

Анализатори твърдят, че извънредни еднократни мерки вероятно ще позволят на Лисабон да постигне поставените като цел 5%, но същинският бюджетен дефицит може би ще бъде по-голям, оставяйки още работа за 2013 г.

Официалните данни, публикувани днес от португалския Национален статистически институт, сочат, че най-тежката за страната рецесия след 70-те години на ХХ век е понижила приходите с 3,4% през периода януари-септември, което е компенсирано от 5,6-процентово намаляване на държавните разходи.

През септември тройката международни кредитори на страната в лицето на Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд се споразумяха да предоставят на Португалия допълнително време, за да покрие целите за дефицита според спасителния пакет за 78 милиарда евро, след като мерките за икономии се отразиха неблагоприятон върху приходите от данъци, които се очакваше да нараснат, припомня Ройтерс.

Въпреки дефицита кредиторите похвалиха Португалия за усилията, включително за огромното повишаване на данъците и болезнените съкращения на разходи досега. Те облекчиха тазгодишната цел спрямо първоначално заложения дефицит от 4,5%. За 2013 година целевото равнище пък бе променено от 3% на 4,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още