IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия иска да понижи данък печалба за новосъздадени компании

Стимулът за повече инвестиции ще запази приходите в бюджета, но ще постигнем много по-висока конкурентоспособност, заяви икономическият министър Перейра

12:00 | 15.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Португалия иска да понижи данък печалба за новосъздадени компании

Португалското правителство търси начин за понижаване на ставката за данъка върху печалбата на новосъздадените компании до 10% в рамките на план за привличане на инвестиции и съживяване на изнемогващите индустриални браншове, заяви министърът на икономиката на страната Алваро Сантуш Перейра, цитиран от Wall Streets Journal.

Правителството е започнало разговори с агенцията за конкуренцията към Европейската комисия за получаване на одобрение за понижаване на данъка от настоящите 25% до най-ниското му ниво в рамките на Европейския съюз, изравнено със ставката в Кипър и България, сочат данни на консултантската компания KPMG. Средното ниво на данъка върху печалбата за Европейския съюз е над 22%.

„Искаме Португалия да стане една от най-привлекателните страни за нови инвестиции в Европа“, каза Перейра. „Смятаме, че с осигуряването на много силни финансови стимули за новите инвестиции ще запазим приходите в бюджета, а същевременно ще постигнем много по-висока конкурентоспособност“, добави той.

Макар че в ЕС все още данъчното облагане е приоритет на националните правителства, Португалия има нужда от одобрението на международните си кредитори в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка за промяна на данъка заради наложените ограничителни условия в спасителната програма за страната, в рамките на която тя получава финансова помощ на стойност 78 млрд. евро от май 2011 г. насам.

Въпреки че страните в еврозоната в стабилно финансово състояние и МВФ започнаха да признават необходимостта от мерки в подкрепа на ръста в държавите, прилагащи мерки на строги икономии, те не са склонни лесно да одобрят орязване на данъците в страните, които получават спасителна помощ.

Ако португалското предложение бъде одобрено, това би било прецедент на фона на поредицата от увеличения на данъците в Португалия, Гърция и Испания, които те бяха принудени да предприемат в рамките на спасителните си програми.

Говорителят на ЕК Саймън О`Конър потвърди, че се провеждат разговори по въпроса, но не каза дали комисията ще подкрепи предложението.

„Бихме искали да сме сигурни, че всяко нещо, което се предлага, ще подпомогне конкурентоспособността на икономиката, но същевременно то би трябвало да съответства на правилата за държавната помощ“, каза О`Конър, визирайки ограниченията за помощта, която държавата може да окаже на частния сектор.

Перейра обаче твърди, че тъй като понижението се предлага само за новосъздадени компании, то няма да има съществено влияние върху бюджетните приходи.

Последна актуализация: 19:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още