IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия иска да понижи данък печалба за новосъздадени компании

Стимулът за повече инвестиции ще запази приходите в бюджета, но ще постигнем много по-висока конкурентоспособност, заяви икономическият министър Перейра

12:00 | 15.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Португалия иска да понижи данък печалба за новосъздадени компании

Планът може да се натъкне на съпротива сред останалите държави-членки на еврозоната, които биха искали да запазят досегашното положение. На Ирландия например се наложи да се бори срещу възраженията на Франция, за да запази ставката на данък печалба на ниво от 12,5%, след като в края на 2010 г. получи спасителна помощ.

Франция, чиято ставка от 33% е сред най-високите в региона, се оплаква от ниския данък печалба в останалите страни, но наскоро нейното правителство предложи влизането в сила на данъчни облекчения на стойност 20 млрд. евро, които ще позволят на компаниите в страната да понижат разходите си за труд.

Планът на Перейра, който е професор по икономика в университета Simon Fraser във Ванкувър, може да предизвика реакции и в самата Португалия, тъй като на компаниите, които вече развиват бизнес в страната, ще продължат да плащат настоящия данък.

Според него португалските икономически реформи ще се изплатят, тъй като промените в посока на по-гъвкаво трудово законодателство ще доведат до облекчаване на създаването на нови компании, а фискалните стимули за новите инвестиции и използването на европейските фондове за вложения в насочените към износа браншове ще осигурят устойчив икономически растеж.

„Преди 15 години Германия бе болният човек на Европа, но си върна конкурентоспособността чрез реформиране на законодателството и инвестиране на доста ресурс в техническа подготовка. Ние връщаме техния модел по отношение на индустрията, износа и техническата подготовка в Португалия“, твърди Перейра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още