IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалското правителство търси подкрепа от опозицията за още бюджетни икономии

Изпълнението на целта за бюджетния дефицит през 2013 г. изисква мерки, чието прилагане може да наложи промени в конституцията на страната

21:14 | 30.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Португалското правителство търси подкрепа от опозицията за още бюджетни икономии

Правителството на Португалия търси подкрепа от основната опозиционна партия в страната за нови съкращения на разходите с 4 млрд. евро, които може да наложат промени в конституцията на страната, за да бъдат приети, заяви португалският премиер Педро Пасуш Коельо, цитиран от Ройтерс.

„Ще преразгледаме определени държавни структури и функции, за да постигнем намаляване на разходите с 4 млрд. евро до 2014 г.“, каза Коельо. Той добави, че ще покани опозиционната Социалистическа партия да се присъедини към обсъжданията за съкращенията.

Социалистите пък вече обявиха, че ще се противопоставят на приемането на бюджета за 2013 г., който включва поредица от повишения на данъци и чието обсъждане също е предвидено за днешния ден.

Целта за бюджетния дефицит за следващата година от 4,5% от брутния вътрешен продукт на страната обаче изисква да бъдат осъществени икономии на още 7,5 млрд. евро.

През октомври от Международния валутен фонд предупредиха за повишаващи се рискове за програмата на свиване на дефицита заради по-ниските данъчни приходи, нарастващата обществена съпротива срещу мерките на строги икономии и вероятността страната да остане в рецесия и през 2013 г.

Правителството разполага с необходимото мнозинство за гласуване на бюджета в парламента, но за евентуални промени в конституцията е нужна подкрепата на две трети от депутатите, което ще изисква подкрепа от страна на социалистите.

„Може да се наложи да преразгледаме някои аспекти на конституцията за постигането на този резултат, но това не е предварително условие“, посочи Коельо, визирайки необходимото съкращаване на разходите.

Португалия се мъчи да постигне заложените фискални цели в рамките на спасителната финансова програма за страната на обща стойност 78 млрд. евро, поискана от предишното правителство на Социалистическата партия през 2011 г.

До миналия месец програмата бе подкрепяна от всички партии, но планът на правителството за увеличаване на данъците и влошаващата се икономическа перспектива разрушиха политическия консенсус.

Социалистите вече обявиха, че подкрепят спасителната програма и заложените в нея цели, но отхвърлят политиката на Коельо за „строги икономии на всяка цена“.

Дълговата криза и строгите икономии подхраниха най-неблагоприятното развитие за страната от 70-те години на ХХ век.

От опозицията настояват затягането на коланите да бъде съсредоточено в много по-голяма степен върху съкращаването на разходите, вместо върху повишаването на данъците, но без да подкопава благополучието на обикновения португалец – условие, което ще направи всяко обсъждане за съкращения на разходите проблематично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още