IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ одобри отпускането на пореден транш от 1,5 млрд. евро на Португалия

Решението следва прегледа на резултатите от петата наблюдателна мисия на Фонда в страната

10:15 | 25.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ одобри отпускането на пореден транш от 1,5 млрд. евро на Португалия

Международният валутен фонд реши да одобри отпускането на поредния транш от 1,5 млрд. евро от спасителния финансов пакет за Португалия, след като прецени резултатите от изпълнението на програмата за бюджетни икономии в страната, получени при петата мисия на негови наблюдатели, се посочва в съобщение на финансовата институция, цитирано от РИА Новости.

„Приключването на прегледа позволява да бъде одобрено незабавното отпускане на средствата, с което общият обем на кредитната помощ за Португалия, предоставена от МВФ, достига 21,8 млрд. евро“, се отбелязва в документа.

Спасителният пакет за иберийската държава е на обща стойност 78 млрд. евро, като те се отпускат от държавите-членки на еврозоната и МВФ. Помощта бе съгласувана през 2011 г., за да бъде избегнат фалит на Португалия.

През септември тази година международните кредитори на страната се съгласиха да смекчат изискванията си за бюджетния дефицит на страната за периода 2012-2014 г.

За настоящата година дефицитът може да достигне 5% от брутния вътрешен продукт на Португалия вместо заложените в спасителната програма 4,5%. През 2013 и 2014 г. бе разрешено той да бъде съответно 4,5% и 2,5% при предварително съгласувани 3% и 2,3%.

По този начин страната получи допълнителна година за свиване на бюджетния дефицит до нивото, изисквано за всички държави-членки на Европейския съюз – под 3% от БВП.

Португалските власти продължават да разчитат, че страната ще успее да се върне на пазарите на средносрочни и дългосрочни ДЦК през 2013 г., но ако това не се случи, може да се наложи размерът на спасителния пакет да бъде увеличен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още