IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Краткосрочните перспективи пред португалската икономика остават несигурни

Впечатляващите усилия на страната са довели до силен напредък в реализирането на бюджетните корекции и прилагането на структурните реформи, признават от фонда

22:58 | 18.01.13 г.
МВФ: Краткосрочните перспективи пред португалската икономика остават несигурни

Краткосрочните икономически перспективи пред Португалия остават несигурни въпреки отбелязания напоследък напредък, съобщиха днес от Международният валутен фонд, призовавайки страната да се придържа към фискалните си цели, като същевременно започне обществен дебат как да бъде разпределена тежестта на мерките за икономии, предаде DPA, цитирана от БТА.

МВФ обяви оценката си, след като в сряда одобри отпускането на 838,8 милиона евро от спасителния финансов пакет за страната. Европейският съюз и МВФ одобриха спасителна помощ на стойност 78 милиарда евро за Португалия през 2011 г.

Според експертите на фонда впечатляващите усилия на Португалия са довели до значителен напредък при осъществяването на корекциите във фискалната област и при прилагането на структурните реформи.

Значителното свиване на спредовете по държавните облигации също е добър предвестник за завръщане на финансовите пазари тази година, отбелязва оттам.

Остават обаче значителни икономически предизвикателства в средносрочен план, като икономиката вероятно ще остане в рецесия тази година. Дългът ще нарасне до около 122% от брутния вътрешен продукт през 2013-2014 година, отбелязват от МВФ.

Институцията съветва Португалия да намери баланс между фискалното консолидиране и мерките в подкрепа на растежа, като същевременно търси широк консенсус за орязването на социалните разходи.

Политическият и социалният консенсус могат да отслабнат още, подкопавайки способността на правителството да поддържа курса на фискални корекции и структурна адаптация, предупреждават от МВФ.

Бюджетните съкращения, извършени от правителството на премиера Педру Пасуш Коелю, предизвикаха протести в Португалия, където се възприемат като пречка за икономиката и като причина за увеличаването на бедността.

ЕС, МВФ и Европейската централна банка искат Лисабон да свие до 4,5% бюджетния си дефицит, който достигна 5,6% от БВП през първите девет месеца на 2012 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още