IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загърбиха ли най-лошото икономиките от периферията на еврозоната?

В Гърция, Ирландия, Португалия и Испания се наблюдават някои признаци на подобрение, намаляват и спекулациите за разпад на еврозоната

18:16 | 02.01.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Загърбиха ли най-лошото икономиките от периферията на еврозоната?

Икономиките от периферията на еврозоната показват някои признаци на подобрение, което засили надеждите, че най-лошото от кризата за тях вече е приключило, пише CNBC.

Гърция, Ирландия, Португалия и Испания отчетоха излишъци по текущите им сметки през 2012 г., а все по-малко икономисти спекулират с разпадането на еврозоната и системните рискове, пред които се изравя паричния съюз и държавите от неговата периферия.

„Предположенията за разпадането на еврозоната се оказаха напълно погрешни. Икономиката се възстановява. Европейските дисбаланси са намалени значително, половината от БВП на Европа сега е в страни, които са в състояние да стабилизират съотношението между дълга и брутния вътрешен продукт (БВП)“, коментира Стефан Део, който оглавява отдела за европейски икономически изследвания на UBS.

Део дори очаква да има позитивни промени в рейтингите на периферните държави от еврозоната, особено ако регистрират по-добър от очакваното икономически растеж или пък Испания все пак получи помощ от Европейската централна банка (ЕЦБ) по линия на програмата за изкупуване на държавни облигации.

Ирландия, която поема ротационното председателство на Европейския съюз през тази година, се сочи като един от добрите примери от периферията на еврозоната. Дори властите в страната с гордост посочват, че Дъблин ще излезе от кризата Европа като най-големия победител.

Съществуват обаче опасения за задълбочаване на проблемите в еврозоната заради ситуацията в Испания и Италия, пише още CNBC. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
stone kold
преди 11 години
еврото е 4 райх и за да из4езе трябва да има война.....койято германия да изгуби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още