IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ одобри отпускането на кредит от 33,8 млрд. долара за Полша

Страната получава сумата в рамките на гъвкавата кредитна линия, разкрита от МВФ в помощ на добре управлявани развиващи се икономики с висок потенциал за ръст

09:31 | 19.01.13 г.
МВФ одобри отпускането на кредит от 33,8 млрд. долара за Полша

Бордът на директорите на Международния валутен фонд одобри отпускането на кредит на Полша на стойност 33,8 млрд. долара за срок от 2 години в рамките на „гъвкавата кредитна линия“, разкрита от институцията през март 2009 г. в подкрепа на икономиките на развиващите се страни, съобщиха от МВФ, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Спецификата на „гъвкавите кредити“ е в това, че заемополучателят не е длъжен да използва веднага цялата сума по кредита, а може да я използва на части и в случай на нужда.

Полските власти обявиха, че разглеждат кредита като подсигуряване и засега не възнамеряват да прибягват до него.

Макар икономическите фундаменти на Полша да са силни, ключов проблем за нея остават нарасналите рискове за платежния баланс, заяви първия заместник-генерален директор на МВФ Дейвид Липтън. По думите му „сложните условия за растеж също могат да направят по-уязвима за външни сътресения“.

Липтън смята, че отпускането на новия кредит „ще усили защитата на Полша от нарасналите външни рискове, ще помогне за запазване на доверието на пазарите и ще подкрепи общата макроикономическа стратегия на властите“.

Гъвкавата кредитна линия бе разкрита от МВФ за подкрепа на държави с висок потенциал за развитие и с добре управлявани икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още