IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се включи в дебата за валутната война

Страните не трябва да се конкурират чрез техните валутни политики, коментира финансовият министър на страната

22:05 | 14.02.13 г. 4
Русия се включи в дебата за валутната война

И Русия подкладе дебата за валутните войни, след като финансовият министър на страната разкритикува страните, които се опитват да стимулират икономиките си чрез девалвация на националните им валути, съобщи CNBC.

“Ние вярваме, че страните не трябва да се конкурират чрез техните валутни политики. Те трябва да се конкурират въз основа на тяхната икономическа дейност“, коментира руският министър на финансите Антон Силуанов.

Опасенията за валутна война се засилаха през тази година, подхранвани от агресивната парична политика на новото правителство на Япония. Силуанов също посочи, че Токио умишлено обезценява йената.

„И на предишната среща на Г-10 дискутирахме валутната война и стигнахме единодушно до мнението, че подобни действия и операции са недопустими“, допълни той.

Във вторниг Г-7 излезе със съвместно изявление, че страните не трябва да прилагат политики, насочени към девалвиране на валутата си. В последствие финансовият министър на Япония Таро Асо коментира, че страната му не е обезценила йената умишлено, което допринесе за допълнителното й поевтиняване на пазарите.

Днес зам.-министърът на финансите на Русия Алексей Моисеев коментира, че страната му „активно се отдалечава от всякакви валутни манипулации“.

„Миналата есен централната банка официално обяви, че Русия се движи към по-гъвкав обменен курс, така че ние имаме цел да се ангажираме дс интервенции на пазара“, коментира той.

Антон Силуанов потвърди обаче, че Русия си е поставила амбициозната цел да се превърне в международен финансов център и да конкурира Лондон, Ню Йорк и Токио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Колко ли още хилядолетия ще ни трябват, за да проумеем простичката истина, че богатството ни не зависи от количеството хартийки в обращение, а от това колко и какво е произведено и можем да си купим с тях. В момента ние печатаме хартийки и затваряме производства. Колко ли ще забогатеят някои хора по този начин? За това аз съм много за алтернативните валути и форми на разплащане. Крайно време е да детронираме "печатарите" и да им откажем да използваме техните "произведения".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Tomas Hammer
преди 11 години
Колкото повече ''БВП'' расте, толкова повече пари се печатат с които хората ще разполагат (без инфлация). Той расте когато има български банки които да дават пари на бг предприемачи (не бг-английски) които също да инвестират в чужбина и си носят печалбата в страната. От там пък тези пари създават нов потенцял за нови фирми от там нови (добре платени) работни места защото плачат да бъдат изхарчени за качествени стоки и услуги. Сега става обаче точно обратното. Българските-немски банки дават на бг само потребителски кредити с 17%лихва. Ако бг мутрите не изравняваха дефицита по текущата сметка чрез търговията на хора и дрога на запад, сега бг да е фалит! Затова през комунизма беше по добре, не заради системата а заради управлението, защото имаше много бг предприятия търгуващи в чужбина (не с дрога а с ток, селско стопанска продукция за газ и нефт и др.) Ако така продължава в същия дух, скоро ще сложат препайд електромери където пускаш си монетата и има ток,не пускаш = нема ток (Африка):-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Когато имаш 530 млрд долара златни и валутни резерви е естествено да участваш в такава дискусия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
ABBA
преди 11 години
Политиците и финансовите акули знаят какво правят.При една необепечена със злато валута нямаме инфлация, парични облекчения и т.н.Имаме печатане на пари без покритие, КОЕТО СИ Е ЧИСТА КРАЖБА!!!!ТРЯБВА ДА СЕ ГОВОРИ ЗА КРАЖБА, НЕ ЗА ИНФЛАЦИЯ, ВАЛУТНИ ВОЙНИ И ПР. ИЗВРАЩЕНИЯ НА ИСТИНАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още