IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната валутна война може да се задълбочи

Това ще стане, ако и Европа се включи, но подходът не е полезен за силно индустриализираните държави, смята бразилският министър на икономиката Гидо Мантега

15:06 | 11.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Световната валутна война може да се задълбочи

Световната „валутна война“ може допълнително да се задълбочи, ако и Европа се присъедини към нея, заяви бразилският министър на финансите Гидо Мантега, за когото се смята, че е създателят на термина, съобщи Ройтерс.

Преди повече от 2 години Мантега използва термина „валутни войни“, за да опише поредицата от съревнователни обезценки, предприети от богатите държави с цел подкрепа на износа на фона на световното забавяне и във вреда на страните с развиващи се пазари.

Оттогава Бразилия активно се опитваше да обезцени своята валута, реала, за да запази местните производители и да направи износа си по-конкурентен. Страната предприе смели действия за ограничаване на входящите потоци от спекулативен капитал чрез повишаване на данъците.

Бразилският министър обаче отбеляза, че този подход не е добър за всяка страна и особено за силно индустриализираните държави. „За Европейския съюз е безполезно да се опитва да се измъкне от кризата чрез увеличаване на износа за САЩ, Азия и дори Бразилия“, смята той.

„Бием се за остатъците. Блъскаме се взаимно с лакти, конкурирайки се на силно стеснен пазар“, обясни положението Мантега. „Този проблем с валутите ще се запази, освен ако световната икономика не се оттласне“, твърди той. „Решението в този случай е да се динамизират икономиките, което да ги изведе от стагнацията“, добави бразилският министър.

Според Мантега държавите би трябвало да се концентрират върху съживяването на икономиките си по-скоро чрез допълнителни инвестиции, отколкото опитвайки се да отслабят еврото, за да запазят работни места, както предложи Франция преди срещата на групата на 20-те най-развити икономически държави. По думите му най-важното обсъждане на срещата на Г-20 ще бъде за връщането на политиките на стимули.

Франция планира да изрази опасенията си на срещата на Г-20 в Москва, предупреждавайки, че едно по-силно евро може да затрудни болезнено бавното възстановяване на Европа и в крайна сметка и на света. На 5 февруари президентът на страната Франсоа Оланд увеличи страховете за подновяване на световната валутна война, когато призова за по-слабо евро и за установяване на средносрочна цел за обменния му курс.

През последните 6 месеца еврото поскъпна с над 8% спрямо щатския долар, сочат данни на Ройтерс. През миналата седмица то бе достигнало близо 15-месечен връх спрямо зелените пари заради нарасналото доверие в еврозоната и завръщащите се инвестиции в икономиката на региона.

Мантега подчерта, че европейските държави би трябвало да последват примера на Бразилия за подкрепа на инвестициите чрез започването на собствени програми за инфраструктурни инвестиции.

Въпреки усилията на правителството за привличане на инвестиции бразилската икономика, която доскоро преживяваше бум, продължава да пълзи с по-бавно темпо дори от някои европейски държави, нараствайки с около 1% през миналата година.

Мантега обаче заяви, че подобряващата се световна икономика ще помогне на Бразилия да се върне към впечатляващите нива на ръст, които през последното десетилетие ѝ осигуриха звезден статут сред развиващите се страни.

По думите му държавите от Г-20 са съгласни, че рисковете за световната икономика са намалели значително, след като разпадането на еврозоната бе избегнато, а САЩ предотвратиха падането си във „фискалната пропаст“, което би стоварило върху икономиката им удар в размер на 600 млрд. долара под формата на премахване на данъчни облекчения и автоматично орязване на федерални и щатски разходи.

„Факт е, че рисковете в голяма степен изчезнаха, и това е доста положително развитие, тъй като поощрява инвестициите. Перспективите в световен план се подобриха“, изтъкна той.

Бразилският министър обаче предупреди, че на САЩ все още предстои да разрешат политическия спор около дълга си, за да осигурят по-бърз ръст за най-голямата икономика в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още