IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

QE3 върна призрака на валутните войни

Мениджъри преосмислят инвестиционните си портфейли заради опасения, че програмата на Фед ще отслаби долара, а ще оскъпи някои валути на развиващи се икономики

12:37 | 27.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Обменно бюро в Прага. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Обменно бюро в Прага. Снимка: Ройтерс

Страхът от централните банки отново завладя валутните пазари. Трейдърите бързо прехвърлят активи към страни, за които се смята по-малко вероятно, че ще опитат да отслабят валутите си в светлината на новата програма за вливане на ликвидност (QE3) на Федералния резерв (Фед) и опасността от нови „валутни войни“, пише Financial Times.

Фондовите мениджъри преосмислят инвестиционните си портфейли, тъй като предполагат, че QE3 ще отслаби долара и ще доведе до рязко поскъпване на някои валути от развиващия се свят. 

Този сценарий обаче притеснява централните банки и те едва ли ще пренебрегнат негативния ефект от поскъпването на валутите си.

Някои инвеститори се насочват към пазари като Индия и Русия, чийто валути през последните месеци чувствително поевтиняха. Друг вариант са страни с благосклонни централни банки като Мексико, които не са склонни да влияят на пазарите.

Валутите на страни, чиито централни банки извършиха интервенции или заплашиха да предприемат такива, след като Фед обяви QE3, изгубиха позиции спрямо долара.

Чешката крона е най-слабо представящата се от основните валути. Миналата седмица управителят на централната банка в Прага намекна за предстояща валутна интервенция в подкрепа на икономиката.

През последните 2 седмици бразилският реал също поевтиня, след като финансовият министър на страната Гидо Мантега заяви, че правителството ще защити реала срещу ефекта от действията на Фед.

Дори японската йена е сравнително слаба спрямо долара, въпреки че като цяло преодоля загубите след решението на централната банка в Токио да разшири програмата си за изкупуване на дългосрочни облигации, взето миналата седмица.

Трейдъри на Baring Asset Management и Amundi избягват бразилския реал, на практика фиксиран при курс от около 2 реала за долара, и вместо това купуват мексиканско песо, тъй като централната банка на Мексико заяви, че няма нищо против, ако валутата й продължи да поскъпва.

„Мексико има валута, която много инвеститори харесват, тъй като вярват, че мексиканската централна банка няма да се намеси. Сингапурският долар и руската рубла се управляват в определен диапазон и за това също са подходящи при опасност от QE“, казва Джеймс Куок, валутен директор на Amundi.

Той предупреждава, че нова мащабна интервенция в Токио е въпрос на време, тъй като Японската централна банка не успя чувствително да понижи курса на йената през последните седмици. Поради тази причина Куок избягва йената.

Валути на страни износителки на суровини, включително Русия, са чувствителни към повишаването на цените на суровините, в резултат от програмата за вливане на ликвидност на Фед.

В същото време инвеститорите приемат мексиканското песо и канадския долар като добър избор в случай, че възстановяването в САЩ се ускори, тъй като двете страни имат силни търговски връзки с Вашингтон

Всъщност американският долар изглежда в доста добра форма след обявяването на QE3 поради опасенията за стабилността на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още