IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия обяви нова „валутна война“

Валутните интервенции са резервен вариант, но след като ги приложихме успешно дори МВФ ги препоръчва, изтъква бразилският финансов министър

14:50 | 02.03.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: andybullock77, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">CreativeCommons</a></strong></em></p>

Снимка: andybullock77, лиценз: CreativeCommons

Бразилия обяви нова „валутна война“ на САЩ и Европа, разширявайки обхвата на данъка върху предоставените от чуждестранни инвеститори заеми и заплашвайки с допълнително затягане на капиталовия контрол, в опит да защити губещите конкурентоспособността си местни производители, пише Financial Times.

Бразилският финансов министър Гидо Мантега, който за първи път използва противоречивия термин през 2010 г. заяви, че неговото правителство няма да „седи безучастно“, докато развитите страни продължават да преследват експанзионистични валутни политики за сметка на Бразилия.

„Когато реалът поскъпва това понижава нашата конкурентоспособност. Износът ни поскъпва, а вносът поевтинява, конкурирайки по нечестен начин бразилските производители“, заяви министърът след като обяви новите мерки.

С президентски декрет правителството разшири обхвата на 6-процентният данък върху чуждестранните заеми, така че да включва и тези, които достигат матуритет до 3 години. Досега данъкът беше налаган единствено върху заеми с матуритет до 2 години.

Президентът на страната Дилма Русев също обеща да защитава бразилската индустрия като не позволява на развитите страни да предизвикат „канибализация“ на развиващите се пазари.

Решението е взето докато бразилската централна банка предприема нова пазарна интервенция, включваща продажба на долари и предлагане на обратни валутни суапове, в опит да овладее почти 9-процентното поскъпване на реала спрямо щатския долар от началото на годината.

Бразилия беше един от първите развиващи се пазари, който открито се противопоставиха на разхлабената валутна политика на по-богатите страни, предприета след финансовия колапс от 2008 г. Страната обвинява развитите страни за горещите капиталови потоци довели до прегряването на реала.

Въпреки че в края на миналата година кризата в еврозоната донякъде облекчи натиска върху бразилската валута, оживлението на бразилския облигационен пазар от началото на 2012 г. превърна реала в един от основните печеливши на международната валутна сцена.

Страни като Колумбия и Тайланд също последваха примера на Бразилия с ответни валутни мерки, а през април дори Международният валутен фонд (МВФ) индиректно подкрепи прилагането на капиталов контрол.

„Валутните интервенции винаги са били резервен вариант, но днес те се препоръчват дори от МВФ“, посочва Мантега.

„МВФ не мислеше по този начин, но започна да мисли така, след като Бразилия представи новата си политика, която всъщност се оказа доста успешна“, допълва той.

Въпреки това според анализаторите подобни краткосрочни решения едва ли ще се окажат достатъчни, за да спрат поскъпването на бразилската валута.

„Нищо не могат да направят, за да предотвратят поскъпването на реала. Единствено могат да забавят този процес“, казва Итало Ломбарди, икономист за Латинска Америка на Standard Chartered.

Той допълва, че изменението на данъка ще има малък ефект, тъй като средният матуритет на държаните от чуждестранни инвеститори бразилски облигации е доста над 3 години.

След публикуването на новината в четвъртък реалът поскъпна до около 1,71 реала за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
unicornblade
преди 12 години
На мен ми е интересно какво става с лева, когато е вързан с еврото, а ЕЦБ раздува баланса.Може ли някой да даде реална оценка, какъв е верния курс в момента?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
БАЦЕ
преди 12 години
Последното изречение ме разсмя . Добро чувство за хумор !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
Ако се казваш Гуидо Мантега, Дилма Русева, Марио Драги, Мървин Кинг или Масааки Ширакава - можеш да кажеш и повече от копче.Да е и да направиш много нещаТи, предполагам, не можеш да кажеш копче и на жена си,което е разбираемо в случай, че тя се явява семейтния ФЕД...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
mitkopom
преди 12 години
Щатите ще печатат долари докато си искат и никой копче не може да им каже!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
lozkhris
преди 12 години
Напоследък се забелязват някакви искрици на съпортива, при това не само от Бразилия. Просто на Света му омръзна през последните 4 години да се съобразява с олигофренията на Уол Стрийт.Пари започнаха да печатат японците и англичаните, а наскоро дори мега закостенялата ЕЦБ наля ликвидност. Изглежда на всички им дойде до гуша това безумно сваляне на долара. И, да се надяваме, ФЕД са обърнали внимание. Поне от последните изказвания на Бернанке и подопечните му си личи, че като че ли започват да осъзнават реалиите...Както се вика, Дай Боже...Все пак съвсем в недалечното минало петролът беше 35$ , а еврото по-слабо от долара. И нямаше Апокалипсис...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
Разбира се, стига списувателите да знаят английски и поне малко да поразбират от финанси и пазари...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
:"Лидерите на ЕС: Финансовата криза свърши".. и си успешно излекуван от зъбобола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Натрий
преди 12 години
И до къде ще стигне така светът... едните помпят, другите помпят. Хабят се едни пари и то големи суми. Даже Дилма Русев е използвала думата "канибализация"! Политиците, които играят тези игрички ми приличат на първобитни лекари, лекуващи зъбобол с удат с тояга по главата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още