IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилската икономика загуби скорост през третото тримесечие

БВП на страната е без промяна на тримесечна база и с ръст от само 2,1% на годишна - най-слабият от две години

20:05 | 06.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Бразилската икономика загуби скорост през третото тримесечие

Икономиката на Бразилия изгуби инерцията си през третото тримесечие, показвайки, че двигателите на световната икономика от развиващите се пазари не са имунизирани към глобалното забавяне, съобщава Financial Times.

БВП на страната за периода е без промяна спрямо предходното тримесечие, след като слабостта в индустрията се пренесе върху потреблението. Ръстът на годишна база е само 2,1% - най-ниският от две години.

”Потреблението действително се забавя - това вече не е нещо, от което хората се страхуват, то постепенно се случва”, коментира Джордж Леи, икономист в Nomura.

Рязкото забавяне в Бразилия идва на фона на обявеното миналата седмица от Китай свиване в производството през ноември - първо от близо три години насам.

Индия също оповести най-слабия си растеж за повече от две години, а рупията отбеляза най-големия си месечен спад (-14%) за последните 14 години.

Поредицата лоши икономически новини от най-бързо растящите икономики в елитния клуб на развиващите се пазари - BRICs, в който влиза и Русия, засилва опасенията, че развиващият се свят не разполага със достатъчно мощ, за да спаси световната икономика.

Спадът в Бразилия е особено отчетлив, след като през миналата година икономиката на страната нарасна със 7,5%.

Бразилският президент Дилма Русеф обяви икономически стимули, а централната банка започна да понижава лихвите, за да предотврати рецесия през следващите месеци. На 30 ноември банката понижи основния си лихвен процент за трети път от август до 11%.

Икономисти предвиждат правителствените мерки да подкрепят икономическото въстановяване през втората половина на 2012 г.

Въпреки че бразилският финансов министър Гидо Мантега очаква през следващата година растежът в страната да достигне 5%, анализаторите неколкократно понижиха прогнозите си и сега очакват през 2012 г. бразилската икономика да нарасне с не повече от 3,5%, пише Bloomberg.

„Новите стимули няма да позволят на бразилската икономика да се свие прекалено драстично, но няма и да доведат до нарастването, което Мантега иска“, казва Енестор Дос Сантос, главен икономист за Бразилия на BBVA в Мадрид. Той очаква ръст от 3,6%. „Тъй като глобалният икономически климат се влошава, едва ли може да очакваме експанзия от 5%.“

„Подготвяме се да не допуснем привнасянето на чужда криза, както и да се похвалим с ръст от 5% през следващата година“, казва Мантега, след като обяви данъчните облекчения по-рано днес. „Нашата сила е във вътрешния бразилски пазар“.

През 2011 г. бразилският БВП ще нарасне с 3,8%, докато развиващите се пазари ще отбележат среден ръст от 6,4%, се посочва в публикувана през септември прогноза на МВФ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още