IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилма Русеф: Очевидно Бразилия усеща глобалната криза

Целта е този път тя изобщо да не бъде допусната в Бразилия, твърди президентът на страната

21:58 | 19.08.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Бразилия започва да усеща отражението на световната икономическа криза, но правителството ще направи всичко, което е по силите му, за да предотврати евентуална рецесия, заяви президентът на страната Дилма Русеф пред местна радиостанция, цитирана от Ройтерс.

„Главната цел на моето правителство е ... да гарантира, че сега сме в състояние да предотвратим превратните ефекти от криза, която не сме създали и която може да засегне Бразилия“, каза Русеф. „Очевидно е, че кризата дава ефект“, добави тя.

Бразилската икономика показва ясни признаци на забавяне от юни. Докато част от това забавяне може да се отдаде на проблемите в Европа и САЩ, местни фактори като високият лихвен процент, слабата производствена дейност и намаляването на потребителските разходи също натежават.

През последните дни няколко институции понижиха прогнозите си за бразилския растеж.

В четвъртък американската банка Morgan Stanley понижи виждането си за бразилския икономически ръст до 3,7% от предишните 4%, а прогнозата за 2012 г. бе намалена до 3,5% от 4,6%.

Правителството на страната оБмисля понижаване на прогнозата си за нарастването на брутния вътрешен продукт на страната за тази година до около 4% от 4,5%, съобщи днес местният вестник Valor Economico. Говорител на правителство отказа да коментира съобщението.

Според Русеф най-добрият начин за предотвратяване на кризата е да бъде стимулиран ръстът на заетостта.

Дотираното от правителството кредитиране, увеличаването на правителствените разходи и други стимули помогнаха на Бразилия да избегне най-лошото от кризата през 2008-2009 г., но породиха трайни проблеми като високата инфлация.

„През 2009 г. ние взехме всички мерки. Бразилия влезе в кризата дотолкова, доколкото имаше спад в БВП, но ... излязохме от нея през 2010 г.“, припомни бразилският президент.

„Това, което се опитваме да направим през тази година, е дори да не навлезем в криза, спирайки я на прага. Дали е трудно? Да, трудно е. Не сме имунизирани, не сме и изолиран остров“, твърди тя.

Високата над 7-процентна инфлация на годишна база и силният натиск върху финансовите сметки означават, че правителството на Русеф не разполага този път с толкова много инструменти за стимулиране на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още