IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните войни продължават, предупреждава Бразилия

Бразилия обмисля нови интервенции на валутните и дериватни пазари, за да избегне допълнително поскъпване на реала, казва финансовият министър на страната

12:13 | 06.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Валутните войни продължават, предупреждава Бразилия

Бразилия подготвя серия от допълнителни мерки, за да ограничи нежеланото поскъпване на реала, казва финансовият министър на страната Гидо Мантега, цитиран от Financial Times. Това е поредният епизод от глобалната валутна войни, която не дава и най-малък признак на затихване, допълва той.

Мантега заяви, че групата на страните от Г20 все още е много далеч от постигането на целта си за приемане на нови правила за управление на валутите, както и че напрежението между страни като САЩ и Китай остава. Глобалната валутна война „със сигурност не е приключила“, казва той.

Бавният растеж и ниските лихвени проценти в развитите икономики продължават да оказват натиск за поскъпване на бразилската валута, посочва Мантега. Това принуждава Бразилия да обмисля по-нататъшни интервенции на валутните и дериватни пазари, с цел да избегне допълнително поскъпване на реала.

„Ние винаги разполагаме с нови мерки, които може да предприемем“, казва той, допълвайки, че мерките няма да бъдат обявени предварително и че ще включват пазарна интервенция.

Във вторник бразилската централна банка обяви намерението си да купи още щатски долари – поредна стъпка за увеличаване на валутните резерви на страната и понижаване на натиска за покачване на реала.

През последните седмици бразилската валута е близо до 12-годишен връх спрямо долара. Във вторник обаче реалът изгуби 0,7% спрямо долара.

Мерките на Бразилия за ограничаване на поскъпването на реала илюстрират дилемата, пред която са изправени много бързо развиващи се икономики - включително Турция, Чили, Колумбия и Русия – тъй като повишаването на валутния курс ограничава прегряването на икономиката, но също така подкопава конкурентоспособността на местната индустрия.

„Бразилската валутна политика е изключително строга и нивото на лихвените проценти в реално изражение е по-високо от това в която и да е друга развиваща се страна“, посочва Мантега.

При основен лихвен процент от 12,5% Мантега отхвърли твърдението, че бразилската икономика прегрява, посочвайки, че икономическият растеж е устойчив, а инфлацията и фискалният дефицит се понижават. През тази година икономиката на страната се очаква да нарасне с 4%, след като постигна ръст от 7,5% през 2010 г.

Кредитният ръст от 15% през тази година е по-нисък в сравнение с 22% през 2010 г., допълва Мантега. Това се дължи на въведените от правителството ограничения върху възможността банките да взимат евтини кредити при ниски лихвени проценти от САЩ. Мантега все пак очаква деня, в който ниската инфлация ще позволи „по-гъвкава валутна политика“.

Валутната война между развиващите се и развитите икономики ще е и един от проблемите, с който ще се сблъска новият изпълнителен директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

Бразилия подкрепи бившия френски финансов министър пред мексиканския й конкурент за поста Агустин Карстенс. Мантега посочва, че между двете най-големи икономики в Латинска Америка не съществува „регионално съперничество“. Той заяви, че според него Лагард ще бъде по-ефективна в защитата на интересите на развиващите се страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още