IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Бразилия си хареса Кристин Лагард за шеф на МВФ

Очаква се френската министърка да получи мнозинство и да оглави фонда

20:00 | 28.06.11 г.
И Бразилия си хареса Кристин Лагард за шеф на МВФ

След САЩ и Русия и Бразилия обяви, че подкрепя кандидатурата на френския финансов министър Кристин Лагард за поста управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), предаде АФП. Мотивът на Бразилия е, че Лагард е поела ангажимента да реформира институцията, съобщи БТА.

"След многобройни консултации с кандидатите и правителствата на други срани бразилското правителство реше днес да подкрепи Кристин Лагард”, се посочва в официално съобщение.

От вчера френската министърка спечели подкрепата на Китай, Русия и САЩ, припомня АФП.

Съветът на МВФ се събира днес, за да се опита да постигне консенсус по избора на един от двамата кандидати за поста на подалия оставка Доминик Строс-Кан, обвинен в Ню Йорк в опит за изнасилване.

Съперник на Лагард е управителят на мексиканската централна банка Агустин Карстенс, който получи подкрепата на Канада и Австралия. 

Неофициално допитване на Ройтерс сред страните с право на глас показва, че Кристин Лагард би трябвало с лекота да получи мнозинство, въпреки критиките на страните с нововъзникваща пазарна икономика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още