IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада и Австралия подкрепиха Карстенс за МВФ

Важно е новият изпълнителен директор на МВФ да бъде оценяван на база на неговата компетентност, а не националност, се казва в общо изявление на двете страни

10:02 | 25.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	&nbsp;</p>
<p class="western">
	<span lang="bg-BG">Снимка: Eneas, лиценз:</span> <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank"><span lang="en-US">CreativeCommons</span></a></strong></p>

 

Снимка: Eneas, лиценз: CreativeCommons

Австралия и Канада обявиха, че подкрепят управителя на мексиканската централна банка Аугустин Карстенс за поста на изпълнителен директор на Международния валутен фонд (МВФ), вместо неговият конкурент френският финансов министър Кристин Лагард, съобщава Bloomberg.

„Важно е новият изпълнителен директор на МВФ да бъде избран чрез отворен и прозрачен процес, при който кандидатурата се оценява на база на компетентността на кандидата, а не на неговата националност“, се казва в общо изявление на Австралия и Канада, публикувано днес от австралийския финансов министър Уейн Суан.

От както е създадена организацията след края на Втората световна война, директорският пост на Фонда е заеман неизменно от европеец, докато традиционно президентът на Световната банка (СБ) е американец.

В изявлението се посочва, че опитът на Карстенс, като заместник изпълнителен директор на МВФ, наред с факта, че е бил финансов министър на Мексико, а сега е централен банкер, „го прави изключително подходящ да разбере и да се справи с предизвикателствата, пред които е изправена световната икономика“, както и да работи добре със страните членки на МВФ.

Лагард има подкрепата на европейските страни, както и на някои развиващи се пазари като Египет и Индонезия, докато зад Карстенс застават повечето от южноамериканските страни, но не и Бразилия и Аржентина, които все още не са изразили твърда позиция.

Ръководният пост в МВФ остана свободен, след като бившият директор на фонда Доминик-Строс Кан беше арестуван в Ню Йорк по обвинение в сексуално престъпление. МВФ обяви, че ще проведе среща на 28 юни, за да оцени двете кандидатури, а окончателно решение ще бъде взето на 30 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Fiscalist
преди 12 години
Божее, къв е тоя oversize ***..... Ъх.... :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още