IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БРИКС: Традицията европеец да ръководи МВФ подкопава легитимността на фонда

За наследник на Строс-Кан трябва да бъде назначен "най-компетентният, независимо от неговата националност", настояват от БРИКС

13:05 | 25.05.11 г.
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Френският финансов министър Кристин Лагард при обявяването на кандидатурата си за шеф на МВФ на пресконференция в Париж днес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският финансов министър Кристин Лагард при обявяването на кандидатурата си за шеф на МВФ на пресконференция в Париж днес. Снимка: Ройтерс

Традицията, според която изпълнителният директор на Международния валутен фонд се избира според принципа на националната принадлежност, „подкопава легитимността на фонда“, се посочва в съвместно изявление на групата изпълнителни директори на МВФ, представляващи развиващите се държави (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР – БРИКС) и публикувано на официалния уебсайт на фонда, съобщават ИТАР-ТАСС и Интерфакс.

Финансовата криза, обхванала развитите държави, „подчерта настоятелно нуждата от реформиране на международните финансови институции, което бе отразило нарастващата роля на развиващите се държави в световната икономика“, се отбелязва в документа.

Авторите на изявлението напомнят, че въз основа на международни споразумения процесът на смяна на ръководните постове в МВФ и останалите институции, появили се на бял свят със споразумението от Бретън-Уудс, трябва да бъде „истински прозрачен, базиращ се на личните достойнства и на конкурентен избор“.

„За целта е нужно да се откажем от остарялата неписана традиция, изискваща ръководителят на МВФ да бъде непременно европеец“, посочват представителите на БРИКС. „Притесняват ни прозвучалите в последно време публични изявления на високопоставени европейски официални представители, че длъжността на изпълнителния директор трябва да продължи да се заема от европеец“, добавят те.

В документа се припомня, че при назначаването на предишния ръководител на фонда, французина Доминик Строс-Кан, който преди няколко дни бе принуден да подаде оставка, Еврогрупата в лицето на председателя си Жан-Клод Юнкер уверяваше, че „следващият изпълнителен директор вероятно няма да бъде европеец“.

Според държавите членки на БРИКС наследникът на Строс-Кан трябва да бъде избран „след обширни консултации с членовете“ на организацията. Този процес трябва да приключи „с назначаването на най-компетентния, независимо от неговата националност“, отбелязват директорите.

„Смятаме също, че адекватното представяне на държавите с оформящи се пазари и развиващите се страни в ръководството на фонда е извънредно важно за неговата легитимност и ефективност“, подчертават те. „Следващият изпълнителен директор на МВФ трябва да бъде не просто достатъчно квалифициран специалист със солидна техническа подготовка и политическа школовка, но и привърженик на процеса за промяна и реформи в организацията, които биха й позволили да се адаптира към новите реалности в световната икономика“, изтъкват авторите на изявлението.

Документът обаче не съдържа и намек, че държавите членки на БРИКС са готови да издигнат обща кандидатура за поста. Засега Русия заедно с държавите членки на ОНД подкрепи кандидатурата на председателя на централната банка на Казахстан Григорий Марченко.

„И към този момент се консултираме с държавите от БРИКС и с други партньори“, каза вчера Аркадий Дворкович, съветник на руския президент Дмитрий Медведев, в интервю за телевизия Russia Today.

Според действащата неформална система ръководител на Световната банка е винаги американец, а на МВФ – западноевропеец. При това САЩ и Европейският съюз имат болшинство от гласовете в изпълнителния съвет, който избира ръководителя на МВФ.

В момента най-добри шансове за общ европейски кандидат за поста има френският министър на финансите Кристин Лагард. Днес тя официално обяви кандидатурата си за ръководния пост. Кандидатурата на Лагард вече бе подкрепена от ЕС и по-специално от Германия, Франция и Великобритания.

В петък МВФ обяви, че кандидатури ще бъдат предлагани от 23 май до 10 юни. Фондът планира до 30 юни да приключи с избора за поста.

Доминик Строс-Кан подаде оставка на 18 май, като причината за нея бяха повдигнатите обвинения срещу него в сексуално посегателство. Той е 10-ият изпълнителен директор на МВФ. Първият изпълнителен директор на фонда е белгиецът Камил Гут. Впоследствие изпълнителни директори са двама шведи, холандец, германец и испанец, а Строс-Кан бе четвъртият французин на поста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още