IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаб долар? Още нищо не сте видели, чакайте само юанът да започне да поскъпва

Спадът на долара спрямо юана, който може да достигне 40% за пет години, може да означава и подобен спад спрямо останалите валути, сочи анализ на Ройтерс

12:27 | 20.05.11 г. 12
Автор - снимка
Създател
Слаб долар? Още нищо не сте видели, чакайте само юанът да започне да поскъпва

Каквото и да казва финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър за това, че силният долар е в интерес на САЩ, изглежда вероятно зелената валута да поевтинее рязко през следващите няколко години, пише Ройтерс. За да обясним това, е напълно достатъчно да посочим натиска, който Вашингтон оказва върху Китай за освобождаване на юана.

Ако китайската валута поскъпва с 5-7% спрямо долара през следващите пет години, както предвиждат някои анализатори и трейдъри, тогава стойността на долара ще спадне с 20-30% спрямо различните индекси, измерващи стойността му срещу другите валути.

Причина за това ще е не само директното влияние на юана, но и защото поскъпването на китайската валута може да накара други търговски контрагенти на САЩ да позволят поскъпване на валутите си спрямо долара, ако преценят, че това ще ги облагодетелства.

Ако добавим към това и корелацията между юана и еврото от последните години, както и положителното влияние на растежа в Китай върху канадския и австралийския долари, то ще ни е трудно да намерим аргумент в подкрепа на „силния долар“.

„Хората говорят за слабостта на долара, но тепърва предстои да я видим“, казва Дъглас Бортуик, управляващ директор във Faros Trading. “Очакваме широко поевтиняване на долара, като спрямо еврото то може да достигне до 1,50 долара за евро и дори повече, когато юанът бъде преоценен.“

Силната минала седмица за долара, в която той отбеляза връх спрямо еврото от края на март насам, се смята от мнозина за краткотрайно явление. От началото на годината доларът все още губи 6% спрямо еврото.

Допълнително сериозно поевтиняване на долара в дългосрочен план би имало важни последствия за американската и световната икономики.

То ще направи по-конкурентен американския износ, но ще вдигне стойността на вноса, което е в ущърб на потребителите и търговците на дребно. Ще стане по-евтино на чужденците да посещават САЩ и да купуват имоти в страната, докато за американците ще е по-скъпо да пътуват в чужбина.

Всичко това би трябвало да подобри търговския дефицит на САЩ, както и дефицитът по текущата сметка, но проблемите с бюджетния дефицит и държавния дълг ще се задълбочат. Ако обезценката на долара е прекалено рязка, инфлацията може да се покачи, а Китай и други страни да намалят инвестициите си в щатски ДЦК, което в крайна сметка да повиши лихвите в Америка и да затрудни обслужването на дълга й.

През последните две седмици на финансовите пазари се спекулираше, че Китай може да разхлаби курса на юана, след коментарите на китайски ръководители, че допълнителното му поскъпване се разглежда като част от стратегията на страната за борба с инфлацията.

Пекин вече позволи на юана да поскъпне плавно през последните седмици, като само през април ръстът бе 0,9%, а от миналия юни насам, когато бе развързан продължилият две години фиксиран курс спрямо долара, поскъпването възлиза на 5%.

В действителност, от 2005, когато за пръв път на юана бе разрешено да се търгува в по-широк диапазон, той е повишил стойността си спрямо долара с 27%.

Ключът към слабостта на долара обаче не е само юанът, но и влиянието, което поскъпването му оказва върху другите валути. В миналото курсът долар/юан е бил доста силно обвързан с движението на доларовия индекс.

В този индекс (кошница от валути на основните търговски партньори на САЩ) теглото на еврото е 58,6%, на йената – 12,6%, на паунда – 11,9%, на канадския долар – 9,1%, на шведската крона – 4,2% и на швейцарския франк – 3,6%.

В периода 2005-2008, когато преди финансовата криза юанът не бе закотвен, доларът поевтиня с 18% спрямо него, като в същото време доларовият индекс загуби 22% от стойността си.

При очакването за все по-голяма обезценка на долара, инвеститорите предвиждат все по-малко финансиране от страна на Китай на американския бюджетен дефицит и на този по текущата сметка. Тези дефицити ще трябва да се финансират от другаде, евентуално от някои европейски държави с големи излишъци, каквато е Германия например.

Според главния валутен стратег на Barclays Capital Джефри Йънг, за привличането на спестявания, с които да се финансират американските дефицити, ще са необходими някаква комбинация от по-слаб долар, било то срещу еврото, йената или паунда, както и по-високи лихви в САЩ.

Вероятно не е случайно, че в периодите след обезценка на юана (юли 2005 и юни 2010) страната увеличи покупките си на евро, паунди, австралийски долари, за да диверсифицира валутните си резерви.

Влиянието на евентуална обезценка на юана няма да се изчерпа с поскъпване на валутите на развитите страни. То вероятно ще предизвика и поскъпване на валутите на азиатските държави, чийто износ се конкурира с този на Китай, а икономиките им растат също толкова бързо.

Ако погледнем към доларовия индекс на Федералния резерв, в който китайският юан има тегло от 20%, ситуацията за долара също не е добра.

Индексът измерва стойността на американския долар спрямо кошница от валути на 26-те най-големи търговски партньори на страната и е най-внимателно следеният валутен индикатор от Фед. Месечната стойност на този индекс, изчистена от инфлацията, удари 38-годишно дъно от 81,3 пункта през април и може да изгуби още 1-1,5 пункта при решение на Китай за обезценка на юана с 5%.

Ако добавим поскъпване на валутите на други азиатски държави, развиващите се пазари, а така също Европа и Канада, поевтиняването на долара лесно може да надхвърли 4-5%.

„Това е дългосрочна тенденция за валутите на развиващите се пазари, особено в Азия“, казва Том Хигинс, глобален макро стратег в Standish Mellon Asset Management. „Азиатските валути са обезценени от доста време и се намират в процес на конвергенция с долара и валутите на Г-7 като цяло.“

Поскъпването на юана ще повлияе не само валутните политики в Азия. Страните от Латинска Америка, като Бразилия, чиято търговия с Китай през последните години нарасна, ще приемат по-лесно поскъпване на собствените си валути, ако не се страхуват, че това ще ги направи по-малко конкурентни от Китай.

Валутите на държави като Австралия, Канада и Нова Зеландия, които добиват ресурси като метали, петрол и селскостопанска продукция, за да задоволят глада на китайската икономика, вероятно също ще поскъпнат заедно с повишението на юана спрямо долара.

С колко в крайна сметка може да скочи юанът?

Повечето икономисти са калкулирали умерен ръст през тази година от 5-7% въпреки някои оценки, че китайската валута е подценена с 40% спрямо долара. Ако американската валута спада спрямо юана с прогнозираните средно 5% годишно през следващите пет години, това може да означава 20-25% спад на доларовия индекс.

Дъглас Бортуик от Faros Trading обаче смята, че доларът може да губи по 7-8% годишно, което означава загуба от 40% за доларовия индекс в рамките на пет години.

Според него тази цифра кореспондира със спада на долара спрямо юана от периода октомври 2007 – март 2008, когато нито САЩ, нито Китай са се оплаквали от темпото на обезценка.

Поевтиняване на долара с 40% спрямо юана през следващите пет години може да изглежда крайно за много американци, но не би било такова според стандартите на валутните пазари.

Австралийският долар, например, поскъпна с над 80% от 2008 насам и мнозина все още го купуват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 1
lozkhris
преди 12 години
Готов съм да почерпя ако това се материализира. Заплатата ми е в долари, така че едва ли има някой, който повече от мен да иска валутни курсове от преди 10 години. Но реалиите подсказват друго, така че имаш 100 долара от мен ако ФЕД НЕ поднови програмата за количествени улеснения след месец И започне да качва лихвите преди края на 2012.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
Wavelooker
преди 12 години
Днес се пуснаха нови лъхове в Блумберг с падеж края на август във връзка с изчерпания бюджет! Целта е ПОНЕ до тогава -долар нисък, въпреки спирането на ликвидност през юни! И ако тогава не се поднови " вливането"от една страна, и се осветли европейската криза ,от друга, през септември в следствие на натрупалия се доларов вакуум,чакайте изтрелване на долара за КРАТКО ,но на високо(колкото повече го подтискат долара сега,толкова по-голямо ще е отприщването) .Моментът ще е кратък(те не искат силен долар), така че бъдете нащрек,защото следващата вълна ще е след година! И да не забравите да почерпите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
kleshtak
преди 12 години
вижте тука тези коментари са малко измислени защо пишете глупости злато петрол икономика орентираите се вижте малко какво става вси4ки са едни лоши кредитори и пе4атници на валута които определящи своои интереси и налагане на тяхни норми прунуждаващи държави да и граят по свирката на Големите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
Kockata_Mitev
преди 12 години
защо мислите Сорос си разпродаде златото....какво се задава а.......мисля че някой сериозно ще си изпати от подценяване на долара.Дрънкайте за юани и др.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
lozkhris
преди 12 години
Ти безспорно си умен човек и безспорно си усетил истината. Няма начин да не се преследва известна корекция за замазване на очите. Например, когато се започна QE2 почти до края на годината доларът се задържа около 1.3-1.33 за евро. Демек - ние нарочно не искаме да сваляме цената на валутата си с тая програма. След което, веднага след нова година подлизурковците от ЕЦБ започнаха / както им е било наредено/ да дрънкат порлихвено, петролът тръгна нагоре, а доларът - естествено надолу. Цялата *** на ФЕД продължи да приглася начело с Дъдли, Йелън и протежето на престъпника Грийнспан. Това, което според мен е малко извън контрола на хубавците отвъд Океана е кризата в Европа. Всъщност нещата просто стигнаха прекалено далеч, макар да е ясно, че пак са докарани до тук от АмерикаВсички искаме силен долар, но за съжаление тези, от които зависи това искат точно обратното. Така че нивата отпреди 10 години са история.При това безвъзратна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
Lucifer
преди 12 години
...не сериозно е да не вземеш $ на сериозно...това ще струва скъпо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
Wavelooker
преди 12 години
Мисля, че всички сте прави .Просто няма начин американците да не вдигнат поне за кратко долага . Първо така ще си осребрят лесния износ, и второ , ако сте забелязали последните няколко години се стремят да корегират валутата си до два пъти годишно с по 20% , че и повече , в двете посоки . Правят го алогично, като по този начин обират "логичните". Постигат го с платени публикации в Блумберг и др. Имам чувството ,че се плаща на много високо ниво да се дрункат глупости от влиятелни люде, за да се обръщат тенденциите. Вземете например "дълговата криза в Европа", вадят я на светло когато им потрябва, зависи от посоката която гонят. Но ние въпреки, че се усещаме сме длъжни да им играем по гайдата, (който плаща, той поръчва музиката).Та мисълта ми е, че колкото повече знаеш и анализираш ситуацията, толкоз по-зле, защото попадаш в капана на манипулациите им.По-скоро валутния пазар трябва да се разглежда и анализира като един алчен, но страхлив човек,чиято психика се поддава на манипулациите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
lozkhris
преди 12 години
Брато, ти наистина си с леко нарушено умствено развитие. Няколко пъти ти обяснявам защо доларът НИКОГА няма да е силен и ти пак продължаваш да упорстваш....Изумителна тъпотияХайде пак, при това бавно, че очевидно не можеш да четеш бързо:САЩ имат огромен вънщен дълг. Основно към Китай и Япония. Слабият долар отписва дълг. ТОЧКА !!! Набий си го в главата - ФЕД НЯМА ДА ЗАПОЧНЕ ДА ВДИГА ЛИХВИТЕ ПОНЕ ОЩЕ 2 ГОДИНИ !!!!!! Н Я М А !!!!!Ще отпочнат ТРЕТА програма за количествени улеснения като за това около 3-4 месеца ще сме свидетели на "лоши" данни - ниска инфлация, лош пазар на труда, безработица около 9%, лош пазар на имоти... Тях, както и Администрацията ги устройва доларът да се срине до около 1.7 за евро, дори повечеА какви ще са последиците за Света - ама изобщо не ги интересува ! Китай трябва да стане втората ЯпонияИ ще станеИ, моля те, прекрати с простотиите си щото верно се излагаш като кифла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
Боян
преди 12 години
Е ти явно си единствения който вярва на това. Моля те не се излагай тука, ще ми цитираш някакви ръстове това онова, за Американската стъкмистика всички знаем вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
lyusien
преди 12 години
Ще видим Да не забравиш да ми напишеш в края на годината от гората или от където и да е другаде Чаоо Желая ти успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още