IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия обещава отпор при трети кръг на вливане на ликвидност от САЩ

Ще предприемем още по-строги мерки, за да предпазим реала от поскъпване, е заявил финансовият министър на страната Гидо Мантега

21:03 | 01.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Бразилия обещава отпор при трети кръг на вливане на ликвидност от САЩ

Бразилия ще отвърне на нов трети кръг от вливане на ликвидност в САЩ (QE3) чрез нови мерки да не допусне допълнително поскъпване на валутата си и чрез лобиране по време на срещата на Г-20, е заявил бразилският финансов министър Гидо Мантега, съобщава Ройтерс.

Според него Федералният резерв на САЩ не разполага с други инструменти за стимулиране на икономиката и ще прибегне до QE3, което няма да има особено положителен ефект в САЩ, но ще има ужасен ефект в останалата част на света.

В предишните два кръга на програмата за вливане на ликвидност на Фед, централната банка изкупуваше щатски ДЦК, понижавайки краткосрочните лихви в страната. Това подпомогна обезценката на долара и насочи капиталовите потоци към развиващи се страни като Бразилия, които предлагат по-високи лихви. 

Коментарите си Мантега е направил непосредствено преди изненадващото решение на Бразилската централна банка от вчера да понижи основната си лихва с половин пункт до 12%.

Според него повишената ликвидност в резултат на QE3 вероятно ще повиши световните цени на суровините и ще насочи капиталовите потоци към по-динамични икономики като бразилската.

Ще предприемем още по строги мерки, за да предпазим реала от поскъпване и ще продължим да убеждаваме членките на Г-20, че трябва да променят политиките си, казва той.

”Валутната война ще се ожесточи”, изтъква финансовият министър, който въведе този термин миналата година, чрез който обозначи стремежа на страните да обезценят валутите си, за да добият предимство в международната търговия.

Мерки, въведени от Бразилия през юли, позволяват данъкът върху сделките с деривати да достига до 25% (от сегашния 1%), за да се спрат спекулациите с бразилската валута. Мерките също позволяват промяна в депозитните и марджин изисквания.

Все още не сме използвали всички оръжия, с които разполагаме, предупреждава Матенга.

Той посочва, че местната икономика показва признаци на забавяне, и че правителството взема фискални и други мерки, за да се подготви за тази фаза на икономическия цикъл след бума от последните години.

Правителствената прогноза за растежа през тази година продължава да бъде 4%, но много независими икономисти очакват той да е около 3,8%.

Според Мантега инфлацията през идните месеци ще се придвижи до целевото ниво на централната банка от 4,5% на годишна база от 7,1% през август, а бюджетният излишък през следващата година може да надхвърли 3% от БВП.

Министърът посочва, че понастоящем правителството извършва мащабна промяна във фискалната си политика, която с времето трябва да понижи лихвите в страната.

”Сега икономиката не се нуждае от стимули. Когато имаше нужда, ние действахме. Ако се наложи, стимулите ще бъдат монетарни, а не фискални”, е казал той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 12 години
Естественно е да се защищават от наглото прехвърляне на проблемите от болната глава върху здравата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още