IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилма Русеф обвини западните страни в „монетарно цунами“

Лидерите на БРИКС изразиха опасения за нахлуващия от Запада евтин капитал, който оскъпява валутите им и понижава тяхната конкурентоспособност

17:26 | 29.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Бразилия Дилма Русеф. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Бразилия Дилма Русеф. Снимка: Ройтерс

Президентът на Бразилия Дилма Русеф обвини западните страни, че с агресивните си експанзионистични политики, като поддържането на ниски лихви и вливането на ликвидност, са причинили „монетарно цунами“.

Подобни политики ограничават конкурентоспособността на развиващите се страни. В изказване на срещата на страните от групата БРИКС днес Русеф атакува развитите страни за паричната им политика, която помага на САЩ и европейските икономики, но води до още по-големи глобални търговски дисбаланси.

„Тази икономическа криза започна в развития свят“, казва Русеф. „Тя няма да бъде преодоляна просто чрез мерки за бюджетни икономии, фискална консолидация и либерализация на трудовите пазари, и още по-малко чрез програми за вливане на ликвидност, които предизвикаха нещо, което единствено може да бъде описано, като монетарно цунами, доведоха до валутна война и наложиха нови изкривени форми на протекционизъм“.

Лидерите на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка изразиха опасения за нахлуващия от Запада евтин капитал, водещ до поскъпване на местните валути и понижаване на конкурентоспособността на местните производители.

„Прекомерната ликвидност вследствие от агресивната монетарна политика на западните централните банки оказва влияние на развиващите се пазари, причинявайки висока волатилност на капиталовите потоци и цените на суровините“, посочват в обща декларация лидерите на БРИКС.

Групата на 5-те страни, която представлява 45% от световното население и с брутен вътрешен продукт (БВП) от 13,5 трлн. долара, или една четвърт от глобалната икономика, създаде работна група за създаването на обща банка за развитие.

Президентът на Световната банка (СБ) Робърт Зелик заяви, че подкрепена единствено от БРИКС банка ще има проблеми, както с финансирането, така и в усилията си да достигне нивото на СБ.

Международният валутен фонд (МВФ) също беше атакуван за бавния прогрес при осъществяването на реформите в управлението си. Водещите развиващи се икономики заявиха, че евентуалното увеличаване на финансирането за фонда зависи от това дали те ще получат повече гласове в борда на организацията.

„Виждаме спешна нужда от прилагане на цялостна програма за ревизиране на формулата, определяща квотите на гласовете в управителния съвет на МВФ, така че представянето на развиващите се пазари да отразява глобалните икономически реалности“, се казва в декларацията.

„Процесът на реформи е необходим за гарантиране на легитимността и ефективността на фонда“, се посочва още в документа. „Ние подчертаваме, че усилията за увеличаване на финансовия капацитет на организацията ще са успешни, единствено ако съществува доверие, че всички страни членки са готови на реформа в управлението.“

Страните от БРИКС не изразиха желание да окажат помощ на засегнатите от дълговата криза европейски икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Това, габровци, са все хубави хора - ако ще, и през поколение :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Прекомерната ликвидност вследствие от агресивната монетарна политика на западните централните банки оказва влияние на развиващите се пазари, .......Да се радват и да прибират кеша бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
I
преди 12 години
Бъди жива и здрава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още