IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БРИКС се споразумя за отпускане на кредити в национални валути

Ще продължим да подкрепяме създаването на по-представителна, стабилна и предсказуема система от международни резервни валути, каза руският президент Медведев

13:13 | 29.03.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
БРИКС се споразумя за отпускане на кредити в национални валути

Представители на държавите от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) подписаха генерално споразумение за взаимно предоставяне на кредити в националните им валути и многостранно споразумение за потвърждаване на акредитиви, съобщи РИА Новости.

Церемонията по подписването на документите се състоя след края на срещата на високо равнище на лидерите на страните от групата.

„Тези документи трябва да осигурят повишаването на ролята на националните валути във взаимните разплащания между страните от БРИКС“, заяви Сергей Приходко, съветник на руския президент Дмитрий Медведев.

В съобщение на руската Внешэкономбанк се посочва, че споразуменията предвиждат създаването на базови механизми за осъществяване на разплащанията и финансиране на проекти в национални валути между упълномощените банки от държавите-членки, сред които е и тя. Останалите участници в споразумението са China Development Bank, Export-Import Bank of India, бразилската Banco Nacional de Desenvolvimento Economico e Social и Development Bank of Southern Africa.

Механизмът за междубанково сътрудничество в БРИКС е реализиран вследствие на подписване на меморандума за сътрудничество на държавните финансови институции за развитие и подкрепа за износа на страните-членки от 15 април 2010 г.

Междувременно Медведев съобщи, че държавите от БРИКС ще продължат да подпомагат един устойчив и балансиран ръст на световната икономика и създаването на по-представителна и стабилна система от резервни валути.

„Ще продължим да подпомагаме извеждането на световната икономика на траекторията на уверен, устойчив и балансиран ръст, завършването на настоящия етап на реформи в Международния валутен фонд, създаването на по-представителна, стабилна и предсказуема система от международни резервни валути“, каза Медведев.

Той отбеляза, че в момента решаването на тези задачи става предимно чрез Г-20, затова държавите от БРИКС трябва да използват възможностите от обединяването си за подкрепа на позициите на Г-20.

Руският президент добави, че суровинните ресурси на държавите от БРИКС представляват огромен потенциал за ръст не само на националните, но и на световната икономика.

По думите му е необходима по-активна помощ от страна на държавите за бизнеса в търсенето на възможности за многостранно сътрудничество.

Освен това Медведев посочи, че страните от БРИКС са единни в мнението си за необходимостта от належащо реформиране на международните финансови институции и най-напред на МВФ. „Тази реформа трябва да бъде доведена докрай и това трябва да стане така, както се споразумяхме в Г-20 – без отлагане, защото проблемите в международната финансова система не са приключили“, категоричен бе той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Граматически правилно е БРИКС се споразумяха, а не БРИКС се споразумя, защото петте страни не са са споразумели със САЩ или с ЕС като едно цяло...Схващате ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още