IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БРИКС ще разгледа възможността за създаване на своя банка за развитие

Очаква се Китай да поиска ръководната роля, което обаче може да доведе до преговори само между Бразилия, Русия и Индия

12:51 | 20.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
БРИКС ще разгледа възможността за създаване на своя банка за развитие

Министрите на финансите на Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР ще обсъдят възможността за създаването на своя Банка за развитие на срещата си в Делхи през следващата седмица, съобщи британският вестник Financial Times.

Идеята за такава банка бе изказана на срещата на Г-20 в Мексико в края на февруари, заяви бразилски правителствен служител. „Тя е в много ранен етап на обсъждане“, добави той.

Държавите от БРИКС се опитват да придадат официалност на групата чрез изграждане на общи институции и проучване на възможностите за кредитиране.

Макар че страните-членки са с изключително различни политически системи, те все пак споделят известни общи геополитически, икономически и търговски интереси. Те са сред най-големите икономики в света и притежават сериозни резерви в чужда валута.

На срещата ще бъде разгледан и въпросът за отпускане на заеми в юани от страна на Китай за държавите-членки.

Очаква се банките за развитие на страните-членки да подпишат на 29 март меморандум за разбирателство, с който да се осигури отпускането на кредитите в юани.

Индийски представител обаче е заявил, че Китай едва ли ще подкрепи идеята за обща банка за развитие, ако не получи контрол върху нея. Това няма да доведе до отхвърляне на предложението, но в такъв случай Русия, Бразилия и Индия може да продължат преговорите самостоятелно.

Една обща банка за развитие би била важна за Китай в опита му да наложи юана като конкурент на долара и еврото за световна резервна валута.

Освен това се очаква планът за кредитиране с юани да разшири търговията между членовете на БРИКС. Само 13% от търговията на Китай в Азия в момента се извършва в юани, но до 2015 г. този показател може да достигне 50%, смятат в HSBC.

За страни като Бразилия, чиято банка за развитие разполага с 4 пъти повече средства от Световната банка, обща институция за групата би осигурила разширяване на търговските връзки, особено с Русия и Китай. В момента двете държави са сериозни потребители на бразилски суровини, но латиноамериканската държава желае силно да ги убеди да купуват повече стоки от промишлените ѝ предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още