IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да спечелим от предстоящите валутни войни

Търсете валути на малки държави, следвайте тенденцията и се насочете към златото, съветва Матю Лин

13:23 | 23.01.13 г. 6
Как да спечелим от предстоящите валутни войни

Централните банки по целия свят опитаха почти всичко, за да измъкнат своите икономики от рецесията. Те понижиха основните лихвени проценти до тривековни дъна, печатаха пари в огромни количества и рекапитализираха банките с гъвкави кредити. До момента обаче не са постигнали особен успех, пише в свой коментар за MarketWatch Матю Лин.

Сега им е останало едно последно оръжие в запас – обезценяването на валутите. Над света надвисват радикални валутни войни. Няколко централни банки - както малки, така и големи –  започнаха да се целят в по-ниския обменен курс като начин да подкрепят своите икономики. Остава да видим дали това ще проработи.

За инвеститорите обаче то може да се окаже по-маловажно от това да разберат коя държава ще успее да обезцени своята валута или кои цената на кои други активи ще нарасне, ако избухне всеобща валутна война.

В непосредствената светлина на финансовата криза от 2008 и 2009 г. политиците се споразумяха да не се заемат със съревнователна обезценка. Търговските политика на разоряване на съседа са част от учебникарското обяснение за Голямата депресия от 30-те години на ХХ век и никой не иска да повтаря грешките оттогава.

Британците успяха да прокарат спад от 25% в стойността на паунда, без някой да обърне достатъчно внимание (признак на вероятно изчезващо влияние на валутата в световен мащаб). Но останалите валутите останаха до голяма степен там, където бяха преди избухването на кризата.

Всъщност основната черта на пазарите за валутна търговия през последните 5 години бе извънредната им стабилност – докато цените на всички останали активи се побъркаха, повечето валути останаха на предишните си равнища.

Сега това е на път да се промени. През миналата седмица чешката централна банка обяви, че си поставя за цел обезценяването на валутата, за да подкрепи икономиката на страната. Шведският министър на финансите Андерс Борг заяви, че би искал да види една по-слаба крона, която да подсили износните индустрии в страната. Швейцарците планират обменния си курс от няколко години, опитвайки се да контролират валута, която се превърна убежище за парите, бягащи от кризата с еврото. Новото японско правителство изглежда възнамерява да понижи стойността на йената и бе възнаградено със сериозен отскок на основния местен борсов индекс Nikkei.

Налице са множество призиви за обезценяване на еврото, за да бъде облекчена ускоряващата се рецесия в Европа. Бившият председател на съвета на министрите на финансите на страните от еврозоната (т. нар. Еврогрупа) Жан-Клод Юнкер започна да описва курса на еврото като „опасно висок“. И не се изненадвайте, ако Федералният резерв започне да се опитва да натиска долара надолу, докато пробва да ускори ръста в САЩ.

Високопоставени политици започнаха да обръщат внимание върху проблема. Оттеглящият се управител на Английската централна банка сър Марвин Кинг вече предупреди, че валутните войни са една от основните заплахи за икономическата стабилност. „Опасявам се, че през 2013 г. ще станем свидетели на ръст в активно управляваните валутни курсове като алтернатива на използването на вътрешна монетарна политика“, каза Кинг в реч, изнесена през миналия месец в Ню Йорк.

Дискусионно е дали манипулирането на валутата може изобщо да сработи. Докато вредите, които надценената валута може да причини на икономиката, почти не се поставят под въпрос, няма много доказателства, че обезценяването подобрява конкурентоспособността в нещо повече от краткосрочен план. Обикновено то се губи чрез по-високото заплащане и цените.

Последна актуализация: 11:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
jj99
преди 11 години
Пич, реална икономика винаги е имало и винаги ще има. Това че България фалира по Жан Виденово време, да не би да 'уби' иконимиката? Уби просто спестяванията на народа... Просто системата е такава, че накрая сметката няма как да излезе, и някой трябва да издуха супата... Самите банки също няма каква магия да направят, освен да прехвърлят сметката на народа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Принципно си прав, но забравяш една подробност, ако инфлацията мине определена граница и започне да се увеличава неконтролируемо, то системата ще се разпадне, а банките, банкерите и спекулантите НЕ искат това, защото няма от кого да цоцат после, просто те живеят на гърба на реалната икономика без нея те са НИЩО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Доста си зле братко, ама мнооооого. Върви в САЩ (най-вероятно живееш там) там повечето мислят като тебе, промиването на мозъци там вече е добило колосални размери, но всичко се плаща един ден да го знаеш (не че съм религиозен, аз съм атеист). Относно статия всичко много добре до втория и третия извод, осират цялата статия, все пак когато четеш нещо, най-важни са изводите, а тук ни насочват в много много грешна насока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
Lucifer
преди 11 години
така се топят дългове....чрез инфлация....а на спестителите се гледа като на *** роби...на днешно време трябва да си ***, иначе няма оцеляване. всичко на което са възпитавали едно време децата си да си добър, скромен, работлив и пестелив + десетте божи заповеди днес са вече недостатък, днес трябва да си егоист, комарджия, нагъл и безбожник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
ChromaX
преди 11 години
Добра статия! Крайно интересен е факта,че никой не оспорва лъжата, че силната валута вреди на икономиката. Масово се тиражира тази глупост, а реалността е, че няма как по друг начин да се подържа статуквото освен чрез печатане. Още по интересно е, че в масс-медиите като BBC CNN CNBC MSNBC FOX и прочие не се споменава и дума за това, че по този начин се ограбват спестяванията на хората. Тези които здраво са работили и са спестявали ще загубят покупателанта способност на парите си, а тези натрупали дългове ще платят по-малко. Това е не просто несправедливо, тези хора наказват спестовността и насърчават комарджииството. Кой би искал да държи парите си в банка при тези условия? Сега ще се наложи на конвертирам всички хартиики във физически активи преди да са изгубили тотално стойността си. Страшно е, много малко са хората, които разбират какво се случва и взимат предпазни мерки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още