IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Китай не е валутен манипулатор

Китайските власти са извършили значително по-малко валутни интервенции от третото тримесечие на 2011 г., констатира доклад на щатското финансово министерство

16:01 | 28.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вашингтон реши да не заклеймява Китай като валутен манипулатор, опитващ се да извлече нечестно търговско предимство, съобщава BBC.

Щатското финансово министерство обаче припомня, че юанът остава „чувствително подценен“ и призовава Пекин към допълнителни усилия за решаване на този проблм.

В 6-месечния си доклад министерството изтъква, че Китай не отговаря на критериите да бъде определен като валутен манипулатор – оценка, която би довела до търговски санкции от страна на САЩ.

Засегнатият от глобалното икономическо забавяне Китай задържа юана на сравнително ниски нива, за да подкрепи износа си.

„Китайските власти са извършили значително по-малко валутни интервенции от третото тримесечие на 2011 г. като същевременно са предприели стъпки към либерализиране на контрола върху капиталовите потоци - част от по-широк план за преминаване към по-гъвкав валутен режим“, се посочва в доклада на министреството.

Вашингтон все пак изтъква, че има още какво да бъде направено и че „по-нататъшно поскъпване на юана“ спрямо щатския долар и останалите основни валути е „препоръчително“.

Въпорсът дали Китай манипулира валутата си е ключов политически проблем и източник на напрежение между двете основни световни икономики.

Изгубилият републикански кандидат на президентските избори в САЩ Мит Ромни заяви по време на предизборната си кампания, че би определил Китай като валутен манипулатор още на първия си работен ден в Белия Дом, ако бъде избран.

Два пъти годишно финансовото министрество във Вашингтон докладва на Конгреса за валутната политика на Китай. Досегашните доклади констатираха, че Китай задържа юана подценен, но досега страната не е била заклеймявана като валутен манипулатор.

В последният доклад министерстото изтъква, че от юни 2010 г. юанът е поскъшнал с 9,3%, докато за същия период търговският и валутен излишък на Китай се е свил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още