IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилма Русеф направи опит да потуши напрежението в Бразилия

Президентът на страната ще се срещне с лидерите на протестите

10:48 | 22.06.13 г. 1
<p>
	Протестите в Бразилия взеха две жертви. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестите в Бразилия взеха две жертви. Снимка: Ройтерс

Президентът на Бразилия Дилма Русеф направи опит да потуши социалното напрежение в страната. В първото си телевизионно изявление от 3 дни тя съобщи, че ще се срещне с лидерите на протестите.

“Имаме нужда от вашия принос, размишления и опит”, коментира тя, цитирана от FT. Тя посочи още, че има задължение да слуша гласовете на улицата, както и да води диалог с всички страни.

Русеф обеща да поддържа реда по улиците и осъди актовете на насилие и вандализъм, белязали най-големите протести в страната от 20 години насам.

Президентът освен това обеща силите за сигурност да защитават публичната собственост и потвърди подкрепата си за правителството, което ще работи за социална промяна.

Русеф отмени планираното й пътуване до Япония заради ескалацията на напрежението в Бразилия, което доведе и до първите смъртни случаи – един човек загина, след като беше прегазен от кола, врязала се в тълпата, а още един почина по-късно от сърдечен удар.

Добрата новина за бразилските политици е, че протестите може и да приключат скоро – не само заради желанието на президента за диалог, но и заради заявката на организаторите на първите демонстрации, че ще потушат напрежението. Засега обаче са планирани масови протести и през днешния ден, въпреки мача от Купата на Конфедерациите в североизточния град Салвадор.

Гражданите вече постигнаха първоначалната си цел – успяха да спрат планираното повишаване на цените на градския транспорт. Демонстрациите срещу цените на транспорта обаче породиха недоволство и срещу други проблеми, като привлякоха коренно различни социални групи към протеста. Така се стигна до блокиране на магистрали, както и на достъпа до международното летище в Сао Пауло.

Дилма Русеф съобщи още, че планира да се срещне и с щатските губернатори, както и с кметове, за да обсъдят начини за ускоряване на инвестициите в общественото здравеопазване. Тя потвърди, че обмисля “внос” на лекари в страната, както и че ще оказва натиск повече от приходите от петрола да бъдат пренасочени към образованието.

Бавният отговор на политическите лидери в Бразилия на общественото недоволство създаде вакуум във властта, коментират анализатори и предупреждават, че ситуацията може да се влоши, като не се обявят решителни мерки за справяне с проблемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
goro.gorov
преди 10 години
и каква стана тя -още един отличник даде фира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още