IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споделеният символизъм на световното младежко въстание

Корупцията и фалшивата демокрация изкараха младите по улиците на Турция, България, и Бразилия, пише BBC

14:54 | 20.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Езиците и часовите пояси са различни, но от Турция и България до Бразилия символиката на протестите е една и съща.

Маските на Гай Фоукс, въздигащите се палаткови лагери, газовите маски и шлемовете идват в отговор на използването на сълзотворен газ като едно колективно наказание. Написаните на ръка слогани и младостта на протестиращите се противопоставят на държавната власт и на официалността на старите колективни протести, пише в свой коментар за BBC икономическият редактор Пол Мейсън.

И именно младежите са основните протестиращи и на трите места. 

В истанбулския парк „Гези“, поне преди да бъде блокиран от полицията, имаше ученици, които идваха редовно, всеки следобед на малки групи, сядаха на малкото останала трева и започваха да си правят домашните.

Снимките, които пристигат от Сао Пауло, показват същото.

И в двата града родените в постидеологическата ера хора използват каквито символи могат, за да разкажат историята на това да бъдеш модерен, граждански и недоволен: националното знаме и тениски на местни футболни отбори се срещат доста често както в Истанбул, така и в Сао Пауло.

Но какво задвижва тези движения? 

При предишни протести във Великобритания и Южна Европа през 2011 г. отговорът е ясен. Цяла генерация млади хора видя как икономическите ѝ надежди се сриват. Те ще бачкат докато минат шейсетте, излизайки от университетите с дългове към банките, припомня Мейсън.

Сега положението е различно. Социалните медии позволяват протестите да се организират бързо, да се реагира скоростно на репресиите и да се води успешна пропагандна война, заради което традиционните медии и машинациите на правителствата изглеждат смешни.

В същото време те насърчават „хоризонталната“ структура на самите протести. На „Таксим“ рядко може да се види 60-хилядна организирана тълпа. Протестите в Сао Пауло следват по-общ модел на няколко групи и организиране на аморфна мрежа от хора, които просто си изберат къде да се появят, какво да напишат на своите плакати и какво да правят след това.

В Истанбул много млади и добре образовани хора се оплакват, че парите отиват при корумпирания елит. Много от тях обясняват, че въпреки професиите си на лекари, инженери, IT специалисти и т.н., не могат да си позволят да имат свое жилище.

В Сао Пауло оплакванията са по-социални. „По-малко стадиони, повече болници“, пише на един от плакатите на протеста. Увеличаването на цената на транспорта, съчетано с решението на правителството да отдели повече средства за провеждането на Световното първенство по футбол през 2014 г., е това, което предизвика протеста.

Въпреки по-малкия си размер протестите в България, които в сряда доведоха до оставката на спорния ръководител на държавата агенция за сигурността (ДАНС) са характеризирани със същите проблеми, които обединяват протестите в много страни. Те вече не са само заради бедността, а и заради корупцията, фалшивата демокрация и готовността на елита да грабне лъвския пай от богатството, генерирано от икономическото развитие.

Накратко - както през 1989 г., когато стана ясно, че хората от Източна Европа предпочитат индивидуалната свобода пред комунизма, днес капитализмът се идентифицира с върховенството на необясними елити, липса на ефективен демократичен контрол и репресивна полицейщина.

И както показаха събитията от последните три години, обикновените хора без идеологически подбуди са тези, които намират начин да  се противопоставят на това, заключава още Мейсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още