IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Бразилия предлага референдум

Дилма Русеф очерта кризисен план от пет точки за политически реформи

09:29 | 25.06.13 г.
Президентът на Бразилия предлага референдум

В отговор на нестихващите протести в Бразилия президентът на страната Дилма Русеф излезе с предложение за провеждане на референдум. Той трябва да отрази исканията на обществото и да се отнесе най-вече до изпълнението на политически реформи, съобщи Bulgaria on Air, позовавайки се на Ройтерс.

Предложението беше направено след среща на президента с губернатори и кметове на по-големите градове на фона на продължаващите протести.

В обръщение по държавната телевизия Дилма Русеф очерта кризисен план, състоящ се от пет точки. Това са фискална отговорност, политически реформи, подобрение на здравеопазването и публичния транспорт, както и промени в образованието. Тя още веднъж отличи демократичния дух на демонстрациите, разграничавайки мирните протести с проявите на насилие.

"Хората са на улицата. Тя казват, че искат промяна. Исканията им са тя да бъде бърза и в няколко посоки. Улицата ни казва, че страната иска по-добро качество на публичните услуги. Става дума и за по-ефикасни механизми за борба с корупцията, което да осигури по-добро разпределение на публичните финанси. Предлагаме провеждането на референдум, защото Бразилия иска да продължи напред, а не да стои на едно място", посочи президентът на Бразилия, цитирана от Ройтерс.

До момента двама души намериха смъртта си, а десетки са ранени заради насилието, което обхвана протестите. Полицията на няколко пъти използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да овладее напрежението.

Въпреки че от самото начало управляващите демонстрират готовност за диалог с протестиращите, през тази седмица отново се очакват неспокойни вечери в по-големите бразилски градове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още