IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитните условия в развиваща се Азия са най-лошите от кризата насам

Увеличението на краткосрочните лихви в Китай и Индия дойде на фона на спадаща икономическа активност, което влошава ситуацията

10:47 | 29.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Кредитните условия в развиваща се Азия са най-лошите от кризата насам

Банквото кредитиране в развиващите се държави от Азия е най-затегнато от глобалната фионансова криза насам, показва последното изследане на Института за международни финанси, съобщава CNBC.

Индексът за региона е спаднал до 45,7 пункта - под нивото от 50 пункта, което отделя затягането от разхлабването на кредитирането, и е на най-ниското си ниво, откакто се провежда това изследане през 2009 г.

Азия е и регионът с най-затегнатото кредитиране сред развиващите се страни в глобален план. Проучването интервюира 133 банки в Латинска Америка, Европа, Азия, Близкия Изток и Африка. Индексът за Африка е вторият най-лош – 47,6 пункта, а най-висок е той в Близкия Изток – 52,9 пункта.

Докладът посочва три основни фактора за неблагоприятните кредитни условия в Азия – влошаването на условията за вътрешно финансиране, високото ниво на необслужваните кредити и намаляващото търсене на заеми. Около 38% от банките в Азия докладват за затягане на кредитните условия, докато през първото тримесечие този дял е бил само 15%.

Фредерик Нойман, съ-ръководител Икономически анализи за Азия и управляващ директор в HSBC отдава затегнатите кредитни условия на продължаващата криза при междубанковото финансиране в Китай и Индия.

Лихвите на китайския междубанков пазар достигнаха рекордни стойности през юни, след като народната банка умишлено не предприе вливане на ликвидност в опит да овладее прекомерния кредитен растеж. През миналата седмица индийската централна банка също осъществи свиване на ликвидността, за да стабилизира спадащия курс на рупията.

"Една от причините защо неотдавнашния скок на краткосрочните лихви в Китай и Индия може да се окаже по-опасен от по-раншната паника на финансовите пазари, е, че идва в момент на спадаща икономическа активност, която сама по себе си усилва избягването на риск и допълнително затяга финансовите условия“, посочва Нойман.

Финансовите пазари може и да се поуспокоиха от началото на юли, но според анализаторите е необходимо ликвидността да нарасне още, за да се повиши растежът през идните тримесечия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още