IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще запази стабилен ръста на кредитите

Ще бъдат използвани ценови и количествени инструменти на икономическата политика, за да бъде прецизирана ликвидността в банковата система

13:00 | 15.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Китай ще запази стабилен ръста на кредитите

Китайската централна банка обеща да използва комбинация от инструменти на икономическата политика, за да прецизира банковата ликвидност така, че да бъде осигурен стабилен ръст на кредитите, съобщи Ройтерс.

Агенцията разглежда действията на финансовата институция като пореден опит да успокои притесненията на пазарите заради затегнатата монетарна обстановка.

Централната банка ще „използва комбинация от ценови и количествени инструменти на икономическата политика, за да прецизира ликвидността в банковата система и насочи парите, кредитите и общественото финансиране към стабилен и подходящ растеж“, се посочва в съобщение на официалния ѝ уебсайт.

Банката позволи краткосрочните разходи по междубанковите кредити да нараснат до близо 30% на 20 юни – откровено предупреждение към прекалено активните кредитни институции, че трябва да поставят под контрол рисковото кредитиране.

Критичното положение с ликвидността, причинено от фактори като бързия ръст на кредитите, изискването на регулаторните органи за резерви по депозитите и енергичните мерки срещу горещия приток на капитали, бе преодоляно в известна степен, след като централната банка показа готовността си да смекчи волатилността на пазара.

Макар и да потвърди желанието си да следва благоразумна монетарна политика, финансовата институция твърди, че временният скок в краткосрочните лихви няма да нанесе щети на реалната икономика.

„Като цяло ликвидността в банковата система остава достатъчна“, посочиха от банката. „По-бавният ръст на паричния агрегат М2 през юни бе в унисон с очаквания резултат от макроикономическите корекции и благоразумната монетарна политика и е по-близък до целта за годината от 13%“, добавиха оттам.

Обещанията на централната банка бяха направени, след като данни, публикувани в петък, показаха, че показателят за съвкупно обществено финансиране, който отразява ликвидната обстановка и включва банковите заеми и продажбите на облигации, се е понижил през юни до 1,04 трлн. юана. Според анализатори понижаващото се съвкупно обществено финансиране би могло да отразява енергичните мерки, предприети от правителството срещу сенчестото банкиране, принуждавайки банките да свиват кредитирането.

Годишният ръст на широкия агрегат за паричното предлагане М2 също се е забавил до 14% през юни, достигайки най-слабото си темпо на разширяване от 6 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още