fallback

Сирия приветства инициативата на Русия за контрол над химическия й арсенал

Руското предложение предвижда сирийските химически оръжия да бъдат поставени под международен контрол, а в последствие страната да ги унищожи

22:31 | 09.09.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Дамаск приветства инициативата на Русия за поставяне под международен контрол на химическия му арсенал, предадоха световните агенции, като цитираха сирийския министър на външните работи Уалид Муалем. По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров предложи сирийските химически оръжия да бъдат поставени под международен контрол, а в последствие Сирия да ги унищожи.

Идеята последва аналогично предложение на американския държавен секретар Джон Кери, направено днес с доза скептицизъм по време на визитата му в Лондон. Предложението на Лавров вече беше приветствано от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и от британския премиер Дейвид Камерън, посочват ИТАР-ТАСС и Франс прес. "Призоваваме сирийските лидери не само да се съгласят да поставят под международен контрол запасите си от химическо оръжие, но после и да ги унищожат, а също и да се присъединят към Организацията за забрана на химическите оръжия /предвидена в Конвенцията за химическите оръжия/", каза по-рано днес Лавров. Той поясни, че Москва очаква бърз и положителен отговор на предложението, който ще позволи да се избегнат ударите по сирийски обекти.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:24 | 13.09.22 г.
fallback