IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ решават за военната намеса в Сирия

До окончателното решение на Сената Белият дом продължава да търси подкрепа за предложената от Вашингтон атака

17:32 | 09.09.13 г. 4
<p>
	Американският държавен секретар Джон Кери. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският държавен секретар Джон Кери. Снимка: Ройтерс

Ключова за съдбата на Сирия седмица започва в САЩ. Двете камари започват дебатите за резолюцията за евентуална военна намеса в Сирия. Очаква се вотът да се състои в сряда. В същото време до окончателното решение на Сената Белият дом продължава всячески да търси подкрепа за предложената от Вашингтон военна атака.

В опит да обърне общественото мнение както в собствената си страна, така и по света, програмата на американския президент Барак Обама е препълнена. До края на деня му предстоят общо 6 интервюта за водещи американски медии, а утре държавният глава ще направи рядко посещение в Капитолия, за да разговаря лично със сенатори.

Освен това Барак Обама ще направи и специално обръщeние към нацията, за да я убеди в правотата на своите идеи.

Подкрепата за военен удар срещу Сирия от Сената обаче на този етап изглежда крайно несигурна. Според резултатите от проучване на Washington Post 224-ма от 433-та конгресмени са против военна намеса.

Междувременно американският държавен секретар Джон Кери е на европейска обиколка в търсене на съмишленици. Въпреки, че британският парламент вече отхвърли идеята Великобритания да се включи със сила в сирийския конфликт, днес в Лондон Кери се срещна с британския си колега Уйлям Хейг, за да опита отново да убеди Лондон в необходимостта от нападение.

"САЩ, президентът Обама, аз и много други сме напълно съгласни, че конфликът в Сирия изисква политическо, а не военно решение. Напълно наясно сме с това. Смятам, че ще можем да притиснем Башар Асад без изпращането на военни на място. Отново заявявам – рискът от бездействие е по-голям от риска от действие и всички трябва да помислят за това", коментира Кери.

На свой ред Уилям Хейг каза, че САЩ могат да разчитат единствено на „пълната дипломатическа подкрепа” на Великобритания и че правителството ще уважи отказа на парламента за участие на страната в евентуални удари срещу Дамаск.

Сирийският президент също активизира медийните си участия. За американския телевизионен канал PBS Башар Асад отново категорично отрече неговият режим да стои зад смъртоносната химическа атака от 21-ви август и че Вашингтон тепърва трябва да докаже подобни твърдения. По думите му, ако Западът нападне страната му, съюзниците на Дамаск ще отвърнат.

В същото време в Москва сирийският външен министър Уалид Муалем и руският му колега Сергей Лавров призоваха Вашингтон да се концентрират върху организирането на мирна конференция за Сирия в Женева, а не да мислят за военен сценарий, изходът от който ще бъде повече от трагичен.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
те и за такава си я гласят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Lucifer
преди 10 години
тая може да се окаже последната им война...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
Jorkata
преди 10 години
Напълно съгласен... сегашното им икономическо състояние просто плаче за една нова война, че да си оправдаят новите тавани на дълга и какво ли още не. Освен това наблюдавам тенденция последните 20-тина години САЩ да воюват на всеки няколко години... демек по моите сметки направо им е време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
stoiloff
преди 10 години
сащъ имат плачевна нужда от война за да задвижат иокномиката си която е умираща. престъплението на сегашния им президент е лобизмът към военната им индустрия! как така един беден африканец става милионе в сащъ? нито е красивъ нито е уменъ? мамун некакъв решава съдбата на света? сатана с черна кожа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още