IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джон Кери не обеща нищо на европейците, освен разбиране

Ние вярваме, че сега той ще се посъветва с американския президент, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле

12:02 | 08.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тонът на Кери остава обвиняващ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тонът на Кери остава обвиняващ. Снимка: Ройтерс

Държавният секретар на САЩ Джон Кери не е обещал на своите колеги от Европейския съюз, че Вашингтон ще изчака с военен удар срещу Сирия, докато не бъде представен докладът на инспекторите на ООН.

Но в рамките на срещите си през уикенда той е показал разбиране за желанието на европейците, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле в събота във Вилнюс.

„Ние вярваме, че сега той ще се посъветва с американския президент", каза Вестервеле. „Американският президент обяви, че ще държи своя собствена декларация. И ще мине време, докато я чуем“.

Желанието за изчакване до представянето на доклада на ООН „не е факт, към който държавният секретар може да се изразява в светлината на незабавен дебат", каза още германският министър.

Европейски дипломати казват, че министрите от ЕС настояват САЩ да забави своята военна акция до представянето на доклада на оръжейните инспектори от ООН.

В петък френският президент Франсоа Оланд заяви след срещата на Г20 в Санкт Петербург, че и той би желал страната му да се въздържи от акции преди да бъде публикуван отчетът. САЩ и Франция са двете по-големи страни, които изявиха желание да свалят режима на сирийския президент Башар ал-Асад с военни средства, тъй като го обвиняват, че е употребил забранени химически оръжия срещу населението.

Още вчера стана ясно, че Кери не е успял да убеди външните министри на държавите от ЕС, че е необходимо спешно да се предприеме военен удар срещу Сирия заради употребата на химически оръжия от режима на президента Башар ал-Асад. “Европейският съюз (ЕС) подчертава необходимостта от действие в посока решаване на сирийската криза чрез процеса на ООН”, коментира върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън след неофициалната среща на външните министри на държавите от общността за кризата в Сирия, която се състоя в литовската столица.

На срещата на лидерите на Г-20, която приключи в петък, политиците се разделиха в мненията си за евентуалната атака над Сирия. Най-категорично мнение изказа само руският президент Владимир Путин. Той заплаши САЩ, че ще окаже подкрепа на Дамаск, ако Вашингтон реши да се намеси с военни сили в конфликта. Същевременно Путин нарече Кери "лъжец". "Тй лъже и знае, че лъже", поясни президентът по отношение на държавния секретар, визирайки изказванията за използване на отровен газ в Дамаск. 

Още по темата вижте в материала на Bulgaria on Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Есхил
преди 10 години
Всички знаят че лъжат , но реагират различно. Също като в приказката за лъжливото овчарче...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още