IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При сериозна бежанска вълна ще разчитаме на финансова помощ от ЕК

Засега България ще получи експертна подкрепа от Европейската служба за бежанците

16:55 | 09.09.13 г. 6
При сериозна бежанска вълна ще разчитаме на финансова помощ от ЕК

Помощта, на която България може да разчита от Брюксел за справяне със сирийските бежанци, ще е предимно експертна, при по-сериозна бежанска вълна ще очакваме и осезаема финансова подкрепа.

Това съобщи вицепремиерът Цветлин Йовчев, който обсъди рисковете пред страната ни с еврокомисарите по вътрешни работи Сесилия Малстрьом и по хуманитарни дейности Кристалина Георгиева, съобщава БНР.

Йовчев посочи, че на този етап не можем да разчитаме на значителна финансова подкрепа, защото в бюджета на Еврокомисията не са останали много пари за подобни цели.

„Техническата помощ, която очакваме да получим от Европейската служба за бежанците и граничната агенция "Фронтекс", ще е най-вече по линия на приемане на хората, превод при провеждането на интервютата с тях и съдействие при оформяне на документите им“, каза Йовчев.

Министърът на вътрешните работи поясни, че в момента се обсъжда усложнената ситуация в Италия, Гърция, Кипър и България и след като бъдат огледани внимателно процесите в тези страни и на основа, ще бъде взето решение.

Що се отнася до физическото настаняване на бежанците, страната ни засега ще трябва да се справя сама. Очаква се и анализ на Червения кръст как да се осигурят средства за подобряване на условията в центрове за настаняване на бежанци, както и предложения на Дирекция "Миграция" и Агенцията за бежанците как да се съкратят процедурите за получаване на бежански статут.

Още новини за конфликта в Сирия четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ти се сещаш, *** има една постоянна и настойчиво-нахална *** дето не се сеща и бичи мисуси на всеки мой пост... освен ако се сеща, *** го избива на инат щото не се е сетил пръв, или не му става топло, щото не може да стопли как да се спаси самостоятелно... или пък *** от онзи ден е била жена му ... знам ли? Щото може и да е от "другата страна" на "нещата" щатно! *** не ми се рови толкова в чуждите подробности, пардон вътрешности :))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Сещам се. Аз преди това бях писал точно - че сме първата държава в света навлязла първа в пълната глобализация - раздадохме всичко дето има на глобуса. Та в едно нещо ги бихме всички :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
ДА! ама ние сме предали и ножа и хляба... единствения изход е силно напред а не назад! - понеже тъпите "крила" нямат мозъци щото са тарикати /а насреща си имат сериозни такива - поне най-добрите в света по тяхните собствени стандарти/ то без да искат здадоха ревизията по-бързо отколкото "навлизащите" им я заложиха да я свършат... и без да искат се самопрекараха да свършат повече от колкото им поискаха... та сега сме здадени по-напред и по бързо от поисканото! еднопосочно ще се грижат за нас и ша на дундуркат, щото ще сме лош пример за по-прилично облечените "други маймуни"... имам предвид например, че без да правим нищо, даже напротив, усвояемостта очаквам да се подобри от само себе си... та да не продължавам де, мисля че се сещаш ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Е то не пречи да има опозиция на процеса, въпреки че е ясно, че е неотменим..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
*** чакай сега :)))- що разсъждаваш от позицията че сме имали избор? Та сега обратно - да се моля да се съберат достатъчно НЕпромити за обратното... че и гарантирано няма да стане /справка договора от Лисабон - еднопосочен е/!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 10 години
---------------------------Що се отнася до физическото настаняване на бежанците, страната ни засега ще трябва да се справя сама.--------------------------------------Предупреждение: Следващия текст не е подходящ за пр-евро мислещите хора. Моля не го четете.Горд съм, че въпреки ЕС, все още успяваме да се справим сами. Не че имаме избор. С интерес забелязвам, че със всяка изминала година, доказателствата за това, че нямаме никаква полза от ЕС се увеличават. Нищо, все някога се надявам народа да се осъзнае и да разбере, че ние самите сме отговорни за благоденствието си. Забелязвам зараждането на все повече скептици. Дано се натрупа достатъчно критична маса, за да го ликвидираме това недосче ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още