IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отслабва ли влиянието на САЩ върху световната икономика?

С възстановяването си най-голямата икономика в света може да се превърне в по-голям конкурент на развиващите се пазари, отколкото потребител на продукцията им

13:10 | 09.10.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Отслабва ли влиянието на САЩ върху световната икономика?

Макар че икономиката на САЩ изглежда набира инерция, икономисти смятат, че това ускоряване ще влияе вече не чак толкова силно върху темпото на световния икономически растеж, както това се случваше досега, заради промените, предизвикани от финансовата криза и рецесията, съобщи Bloomberg.

Новият икономически облик на САЩ е ориентиран към повишаване на търсенето и производството в страната, при това с течение на времето ще бъдат добивани все повече енергоносители. Тези фактори вече са довели до забележимо свиване на дефицита по текущата сметка на страната до 2,5% от брутния ѝ вътрешен продукт от почти 6% през 2006 г., като показателят е достигнал най-ниското си ниво от 1999 г. насам.

Подобряването на икономическото положение в САЩ обаче може да повлияе неблагоприятно върху развиващите се пазари, ако за сметка на ръста на производството най-голямата икономика в света се превърне в по-голям техен конкурент, отколкото потребител на продукцията им. Развиващите се страни са изложени на риск и заради евентуалното свиване на монетарните стимули от Федералния резерв на САЩ.

„Има признаци, че импулсът откъм САЩ може да не бъде толкова силен, както през последните години“, заяви старши икономистът в Bank of America Густаво Реис. „Ако искаме да видим силен световен растеж, имаме нужда от ръст в САЩ, но и останалите страни трябва да се съвземат“, добави той.

Според прогнозите на икономисти, анкетирани от Bloomberg, икономиката на САЩ ще се разшири с 2,7% през 2014 г., а през 2015 г. темпото ще се ускори до 3% при очакван ръст от 1,6% през настоящата година.

Частичното спиране на работата на правителството на САЩ може да се окаже само краткосрочно препятствие за икономиката. Според резултатите от други проучвания темпото на икономически растеж може да се забавя с между 0,1% и 0,3% през всяка седмица, през която американската администрация не функционира пълноценно. От американската банка Goldman Sachs отбелязват, че забавянето при повишаването на тавана на държавния дълг се очертава като още по-голяма заплаха.

Според Реис нарастването на брутния вътрешен продукт на САЩ с 1 процентен пункт обикновено се отразява в ускоряване на икономическия растеж в останалия свят с 0,4 процентни пункта. Сега обаче е възможно това влияние да се понижи до 0,3 процентни пункта, което би означавало свиване на влиянието на САЩ върху световната икономика с 25%.

Ако икономическите показатели на страната действително започнат да се подобряват по този начин, инвеститорите ще трябва да купуват долари и да продават валутите на развиващите се страни, което ще доведе до обръщане на движението на капиталовите потоци в посока към САЩ, смятат валутни анализатори в Morgan Stanley и Citigroup Inc.

По данни на Международния валутен фонд през тази година делът на САЩ в световния БВП ще падне до 22%, докато през 2000 г. бе 31%. При Китай пък се регистрира обратната тенденция – делът на китайската икономика в осигуряване на стоки и услуги в световен мащаб нараства до 12% от 4% през 2000 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
d333
преди 10 години
Бе какво възстановяване на САЩ, тези са фалирала и сега се чудят да си го признаят официално или още е рано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още