IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

China Construction Bank обмисля да придобие банка в Бразилия

По този начин китайската финансова институция ще получи така желания лиценз в южноамериканската страна, към която се стичат много нейни клиенти

12:20 | 30.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
China Construction Bank обмисля да придобие банка в Бразилия

Втората най-голяма банка по активи в Китай China Construction Bank е близко до осъществяването на сделка за придобиването на бразилската банка Banco Industrial & Comercial, предава Bloomberg, позовавайки се на лице, запознато с преговорите.

BicBanco, както всъщност е позната базираната в Сао Паоло финансова инсистуция, ще получи оферта, чиято сума е по-голяма от пазарната й стойност от 764 млн. долара (или 1,67 млрд. реала). По информация на лицето, пожелало да остане анонимно, Construction Bank ще се сдобие със 70% от контролния пакет акции, собственост на фамилията Менезес де Безера, като ще отправи и търгово предложение за придобиване на останалия дял.

Закупуването на банка в Бразилия е най-лесният начин за Construction Bank да вземе лиценз в страната, към която се стичат много нейни клиенти. През март Китай и Бразилия се съгласиха да сключат помежду си валутен суап за 30 млрд. долара. Миналата седмица пък China National Petroleum Corp. спечели правото да предостави помощ в разработването на най-голямото нефтено находище в областта Либра в Бразилия.

„Китайските банки проявяват интерес към Бразилия, защото това е развиващ се пазар с бърз икономически растеж“, казва анализаторът в UOB Kay Hian Holdings Едмънд Лау. „Добивният сектор претърпява бум, създавайки свежо търсене за банкови услуги, което китайските банки могат да задоволят.“

Китай е най-големият търгвоски партньор на южноамериканската държава, като търговският оборот между двете страни към края на септември възлиза на 63,7 млрд. долара.

China National Petroleum Corp. и Cnooc са сред производителите на горива, които се сдобиха с концесия за разработването на находището в Либра на търг миналата седмица. Китайските компании ще си партнират с Petroleo Brasileiro, Royal Dutch Shell и Total.

Най-големият конкурент на Construction Bank -  Industrial & Commercial Bank of China – също разширява своята дейност в Латинска Америка. Миналата година базираната в Пекин банка си купи 80% от поделението на Standard Bank Group в Аржентина, след като отвори клон в Перу и получи зелена светлина за стартиране на дейност в Бразилия.

Според източници на Bloomberg BicBanco e наела Citigroup да движи сделката с Construction Bank, а Morgan Stanley съветва китайската финансова институция.

Дейността на BicBanco е фокусирана върху отпускането на кредити за малки и средни предприятия. Трезорът разполага с капитал на стойност 1,92 млрд. реала. Общата сума на активите е 16,8 млрд. реала.

Банката затегна кредитните си условия, след като нивото на ливъридж се покачи и след като кредитирането сред малките и средни предприятия през 2011 и 2012 г. се сви. Според отчетите на бразилската банка за второто тримесечие на годината кредитните й експозиции са се понижили с 5,7% в сравнение с първото и с 4,1% на годишна база.

През август рейтингът по депозитите на BicBanco беше понижен от рейтинговата агенция Moody’s Investors Service до най-ниския инвестиционен клас.

От банката заявиха, че мажоритарните й акционери водят разговори за продажбата на своя дял, но все още не било постигнато споразумение. От институцията отказаха да коментират повече. Никой от Construction Bank, Citigroup и Morgan Stanley също не е пожелал да коментира евентуалната сделка, предава Bloomberg.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още