IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската икономика се изправя пред тест през тази година

Повишаването на цените на активите през 2013 г. ще бъде преход към ускоряване на растежа на крайното търсене през 2014 г., смятат от Goldman Sachs

09:35 | 13.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австралийската икономика се изправя пред тест през тази година

Австралия, определяна от мнозина като късметлийска страна заради богатството на природните си ресурси, се изправя пред тест през тази година, смятат експертите от Goldman Sachs. По думите им икономиката на островната страна продължава да се намира в преход към по-широка основа за растеж.

"2014 г. ще бъде лакмус за австралийската икономика. Надеждите, че повишаването на цените на активите през 2013 г. ще бъде преход към ускоряване на растежа на крайното търсене през 2014 г. изглеждат големи", заяви Тим Тухей, ръководител на звеното за Австралия и Нова Зеландия в Goldman Sachs.

Анализаторите от Goldman са по-малко оптимистични в прогнозата си за икономиката, очаквайки забавяне на растежа до 2 на сто през 2014 г. Година по-рано прогнозите сочеха равнище от 2,5 на сто, докато консенсусните оценки на пазарните експертите за настоящата година са за равнище от 2,7%.

Експертите са на мнение, че Австралийската централна банка ще е склонна към допълнително намаляване на лихвения процент през тази година. Очакванията са, че финансовата институция ще смъкне през март рекордно ниската си основна лихва от 2,5 на сто с още 25 базисни пункта.

"Вярваме, че комбинацията от растящата безработица и динамиката на доброкачествена инфлация, заедно с предизвикателната среда при доходите и засилването на невнесени данъци, са допълнителен стимул за действие от страна на централната банка", каза още той.

Безработицата в Австралия нарасна до 5,8% през ноември спрямо 5,7% месец по-рано, приближавайки се до най-високото равнище от времето на кризата.

Повече за австралийската икономика може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още