IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покачващите се цени на храните са риск за развиващия се свят

Рязкото поскъпване на селскостопанските стоки от началото на годината събуди опасения за силно разширяване на инфлацията

08:40 | 31.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Покачващите се цени на храните са риск за развиващия се свят

Неотдавнашният скок на цените на суровините подсили опасенията на някои експерти, че нововъзникващите пазари биха могли да бъдат изложени на риск от по-висока инфлация. Въпреки че за момента подобен сценарий не е особено възможен, притесненията се покачват с все по-голяма сила.

Цените на селскостопанските стоки са особено важни за развиващите се пазарни икономики, тъй като значителна част от тяхното население живее под прага на бедността. Фючърсите върху кафето, например, достигаха висока двугодишен максимум по-рано този месец след екстремната суша в Бразилия. Контрактите върху пшеницата пък поскъпнаха с почти 23 на сто от края на януари досега.

Според изследване на Capital Economics обаче въпреки че цените на хранителните продукти се покачват в развиващите се пазари, те все още са по-ниски спрямо година по-рано. Това намалява риска от внезапно покачване на общата инфлация.

"Рязкото увеличение на цените на селскостопанските стоки от началото на годината събуди спомените от предходните напъни за увеличения на инфлацията в нововъзникващите пазари", заявиха анализаторите от Capital Economics, цитирани от CNBC.

"Въпреки това ние сме оптимистично настроени спрямо заплахата. Освен ако световните цени не нараснат значително, те няма да окажат натиск за повишаване на потребителските цени в развиващия се свят", добавиха те.

Екстремните метеорологични условия, по-високите цени на петрола и промяната в инвеститорските нагласи към стоките в резултат на световната финансова криза през 2007 г. предизвикаха рязко покачване на цените на хранителните продукти. След като бе относително стабилен в последните 20 години, индексът на цените на храните на ООН се покачи повече от два пъти между 2007 и 2008 г.

Високите цени на храните тежат особено силно върху развиващите се икономики и оставя един милиард души гладни според мозъчния тръст Oakland Institute. На този фон скокът в цените на някои селскостопански продукти от началото на годината се наблюдава отблизо от експертите.

Изготвяният от щатските власти индекс, следящ дневните колебания в цените на най-важните 19 стоки, в това число захарта, пшеницата, царевицата и кафето, се изкачи с приблизително 10 на сто от началото на 2014 г.

Според Capital Economics тенденцията може да засегне особено силно проблемни места като Индонезия, Турция, Южна Африка, Русия и Бразилия.

И все пак, според други експерти подобни тежки сценарии са малко вероятни за момента.

"Това е нещо, за което централни банки може да се тревожат, ако шокът в доставките се разпространи и в други части на икономиката. Аз обаче не мисля, че това кара централните банкери да не могат да спя през нощта", отбеляза Тим Кондън, главен икономист за Азия в ING.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
А покачващите се цени на тока са смърт за БЪЛГАРИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още