IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Повече от 50 млн. са бежанците през 2013 г.

Половината от тях са били от Афганистан, Сирия и Сомалия

10:47 | 23.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ООН: Повече от 50 млн. са бежанците през 2013 г.

Повече от 50 млн. души по света са били бежанците по света през изминалата година, показа нов доклад на Върховния комисариат на Организацията на обединените нации (ООН) за бежанците (United Nations High Commissioner for Refugees – UNHCR), представен по случай Световния ден на бежанците.

Цифрата е повече от цялото население на Испания, Южна Африка или Южна Корея, и два пъти повече от населението на Австралия, пише CNN.

Регистрираните през 2013 г. 51,2 млн. бежанци са с 6 млн. повече от отчетените 45,2 млн. през 2012 г. По този начин негативната тенденция отбеляза най-големият едногодишен скок, откакто ООН провежда своите изследвания.

Огромният ръст се дължи главно на войната в Сирия, която в края на миналата година увеличи бройката с нови 2,5 млн. и накара други 6,5 млн. да напуснат домовете си и да се преместят в други части на страната.

Голямо вътрешно разселване е наблюдавано през миналата година и в Африка, главно в Централноафриканската република (ЦАР) и Южен Судан, където продължават конфликтите на етническа основа.

"Виждаме огромната цена на неприключилите войни, на липсата на разрешаване или предотвратяване на конфликтите", заяви върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш. Въпреки че хуманитарните организации могат да предоставят някои облекчения, "жизнено необходими са политически решения", допълни той.

Последният конфликт в Ирак, където сунитски екстремистки бойци напредват на юг към Багдад, не фигурира в доклада, тъй като изследването обхваща 2013 г. Въпреки това повече от 1 млн. души са били разселени вследствие на проблемите в страната.

Говорейки в швейцарския град Женева, Гутериш предупреди, че ако настоящият конфликт в Ирак се влоши, регионът ще бъде подложен на още по-голямо напрежение.

Докладът на UNHCR показа, че най-много бежанци е имало от Афганистан, Сирия и Сомалия, като взети заедно те са съставлявали повече от половината от броя им по света.

По региони негативната класация е била водена от Азия и Тихия океан с 3,5 млн. души. Бежанците от Субсахарска Африка са били 2,9 млн., докато тези от Близкия Изток и Северна Африка – 2,6 млн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още