IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим О'Нийл: Банката на БРИКС е сигнал за проблема в световните финанси

Конкурентната на МВФ и СБ структура е ясен знак, че глобалното управление е пълна бъркотия, посочи финансистът

16:11 | 17.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джим О'Нийл: Банката на БРИКС е сигнал за проблема в световните финанси

Представената през тази седмица Банка за развитие на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) изтъква проблемите с настоящата система на глобална взаимопомощ и управление на финансите, особено от страна на САЩ.

Такова становище изрази финансистът, бивш ръководител на Goldman Sachs Asset Management и създател на абревиатурата БРИКС Джим О'Нийл, цитиран от CNBC.

Oсвен 18-годишната си кариера в Goldman Sachs, известният инвеститор придоби международна слава, въвеждайки термина БРИК през 2001 г. Впоследствие към групата от бурно развиващи се икономики се присъедини и Южна Африка.

Групата се договори през тази седмица да създаде Банка за развитие с обща капитализацията в размер на 50 млрд. долара. Новата банка ще бъде изградена по модела на базираните във Вашингтон организации Световна банка (СБ) и Международен валутен фонд (МВФ), от които нововъзникващите икономики отдавна се оплакват поради твърде западната им позиция.

"Това е значително развитие", отбеляза О'Нийл. "Най-важното е, че сега това е ясен знак, че глобалното управление е пълна бъркотия. Световното управление не е в крак с темпото на глобалната икономическа промяна", коментира още той.

По думите на О'Нийл разбираемо е бурно развиващите се страни да искат да изградят собствен способ за кредитиране, особено след като МВФ е силно зависим от властите в САЩ.

Както МВФ, така и Световната банка имат структури, които накланят силно везните в полза на САЩ и Европа въпреки появата на развиващи се суперсили. Предложените през 2010 г. реформи все още предстои да бъдат напълно ратифицирани от Конгреса.

"Това вече е остаряло... Конгресът дори няма да го ратифицира", коментира лаконично О'Нийл.

Междувременно МВФ поздрави БРИКС в сряда, заявявайки, че за организацията ще бъде удоволствие да работи с тях, за да помогне за запазването на финансовата стабилност в света.

"МВФ има много силна връзка с всички страни от БРИКС, които са ключови членове на тази институция. Ние с нетърпение очакваме по-нататъшно укрепване на нашето сътрудничество", заяви управляващият директор на МВФ Кристин Лагард в изявление.

Същевременно президентът на Бразилия Дилма Русеф омаловажи опасенията, че новата банка може да бъде заплаха за МВФ. По думите ѝ Бразилия не желае да се дистанцира от организацията.

Управляващият директор в Tangent Capital Джеймс Рикардс отбеляза пред CNBC, че новата банка е своеобразна "еволюция" за активите, които не са деноминирани в щатски долари. По думите му организацията ще даде многобройни възможности за страните, и по-специално за Китай, където властите се опитват да модернизират инфраструктурата. Именно китайски град – Шанхай, бе избран за седалище на банката.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Това значи ли че БРИКС няма да внасят повече средства за "глобалното управление ".Следващ ход е създаване нова валута или подкрепа на някоя от съществуващите в БРИКС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още