IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще замени БРИКС на инвестиционната карта?

Технологиите, мега корпорациите и Африка са трите най-вероятните кандидати за нов двигател на световната икономика

11:27 | 10.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерите на БРИКС усещат сериозната заплаха да загубят позициите си в световен план. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерите на БРИКС усещат сериозната заплаха да загубят позициите си в световен план. Снимка: Ройтерс

Когато икономистът в Goldman Sachs Джим О'Нийл въвежда термина БРИК през 2001 г., той "създава" една от най-мощните групировки в последното десетилетие.

Групата страни, които той идентифицира - Бразилия, Русия, Индия и Китай, към които по-късно се присъедини и Южна Африка - са най-бързо развиващите се големите икономики в света. Шестте страни изпреварват дори САЩ, Япония и Германия, които традиционно са поставяни в челото на индустриалните сили.

Повече от десетилетие по-късно обаче страните от БРИКС не са чак толкова сигурен залог за инвеститорите, колкото преди, пише MarketWatch. Единственото нещо, което със сигурност знаем за пазарите, е, че винаги някъде има голям растеж. Инвеститорите трябва да вярват в нещо.

Няма съмнение, че петте гиганта от БРИКС изглеждат много по-малко стабилни на фона на представянето им преди само няколко години. 

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Бразилия е нараснал с едва 1% през 2012 г., като не се очаква да се покачи с повече от 2 на сто през тази година. Бунтове по улиците показват, че общественият гняв към неравенството се увеличава. А това предвещава опасност за бъдещето.

Тъмни облаци са надвиснали и над руската икономика. БВП на страната не се очаква да нарасне с повече от 2% през тази година, въпреки че цените на петрола – основен двигател на растежа – се задържат над границата от 100 долара за барел.

Индия също не изглежда в много добра форма. Растежът на икономиката ѝ се забави до 4% през тази година спрямо впечатляващите 11 на сто преди две години. Южноафриканската икономика пък е нараснала само с 2,5% през 2012 г., като няма изглед покачването през тази година да надхвърли 2%.

Негативизмът обхвана и Китай – най-голямата икономика в рамките на БРИКС. Растежът на азиатската страна се забави до 7,8% през тази година, оставайки под 10 на сто за първи път от доста време насам. Това провокира и опасенията, че икономиката може да се срине по време на трудния си преход от експортно ориентиране към фокус върху вътрешното търсене.

Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Много вярно, ЕС си отива. Какво следва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
wenci
преди 10 години
Никой няма да замени БРИКС през близките няколко стотин години. А ние за сега сме в ЕС. Въпроса е кой ще замени ЕС и с какво ще заменим ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още