IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори обмислят полагането на подводен кабел за 1,5 млрд. долара за БРИКС

С дължина от 34 хил. километра той ще свързва страните от групата помежду им, както и със САЩ, и може да влезе в експлоатация до края на 2014 г.

13:15 | 05.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвеститори обмислят полагането на подводен кабел за 1,5 млрд. долара за БРИКС

Потенциални инвеститори, включително интернет гигантът Google Inc., ще решават до края на годината дали да пристъпят към полагането на подводен кабел на стойност 1,5 млрд. долара, който да свърже развиващите се икономики от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) помежду им и със САЩ, заяви високопоставен служител, ангажиран в проекта и цитиран от Ройтерс.

Кабелът с дължина 34 000 километра се очаква да влезе в експлоатация в края на 2014 г., каза Андрю Мтембу, председател на борда на директорите на технологичната група i3 Africa, която подкрепя проекта.

„Надявам се в рамките на 6 месеца да достигнем до положение, при което да получим някакво съгласие от всички членове на консорциума, а оттам предстои 24-месечен период за изработката и инсталирането на кабела“, посочи Мтембу в кулоарите на конференция, посветена на телекомуникациите.

Кабелът, чието полагане бе предложено за пръв път през май миналата година, ще се свързва и с наличните подводни кабели, осигурявайки достъп на 21 африкански държави, добави той.

В момента Африка е свързана с Европа, Северна Америка и Азия чрез 9 подводни кабела, а до края на 2014 г. се планира полагането на още 5, заяви на конференцията министърът на комуникациите на ЮАР Дайна Пюл. „Всички тези кабелни проекти трябва да помогнат за подобряването на връзките с нашите търговски партньори, да понижат разходите за комуникация и да подобрят качеството на интернет услугите“, каза тя.

Макар проникването на интернет в Африка да нарасна до 12,8% през 2010 г. при 2,4% през 2006 г., 80% от едномилиардното население на континента все още няма никакъв достъп до него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още