IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата стъпка за банката на БРИКС се очаква догодина

Петте държави ще са готови с устава на бъдещата финансова институция през 2014 г.

10:54 | 31.07.13 г.
Първата стъпка за банката на БРИКС се очаква догодина

През следващата година ще бъде създаден уставът на банката за развитие на държавите от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, ЮАР), предаде Ройтерс.

Това ще бъде и първата реална стъпка за създаването на банката, съобщи бразилският външен министър Антонио Патриота след работна среща в Южна Африка, цитиран от Bulgaria on Air.

Създаването на банката за развитие се забави, след като петте страни от БРИКС не успяха да изчистят всички детайли на срещата им през март тази година.

По думите на бразилския външен министър обаче разговорите тогава са положили стабилни основи и следващата среща на лидерите на страните, която ще се състои догодина в Бразилия, може да даде различен резултат. Очаква се именно тогава да бъде завършен уставът на финансовата институция.

Тази година лидерите на петте страни не успяха да намерят компромис по отношение на обхвата на институцията и не бяха единодушни спрямо първоначалната идея – да се създаде фонд от 50 млрд. долара.

Нямаше и единна позиция за принципите на управление – дали то ще бъде пропорционално на размера на вноските, или при равни условия.

Банката се разглежда като начин за разширяване на влиянието на организацията върху световната икономическа сцена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още