IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите от БРИКС създават съвместен валутен резерв от 100 млрд. долара

Китай ще осигури 41 млрд. долара, Русия, Индия и Бразилия - по 18 млрд. долара, ЮАР - 5 млрд. долара, а средствата ще се заделят като резерв в централните банки

17:59 | 27.03.13 г. 3
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Държавите от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) са се споразумели за създаването на общ резервен фонд на стойност 100 млрд. долара, който да бъде използван в извънредни ситуации, посочва се в съвместната им декларация, публикувана след приключването на срещата на високо равнище на 5-те страни, проведена в южноафриканския град Дърбан, съобщи ИТАР-ТАСС.

В документа се отбелязва, че министрите на финансите на страните от БРИКС са стигнали до извода, че сключването на споразумение за създаването на съвместен валутен резерв ще окаже положителен ефект като предпазна мярка и ще помогне на държавите да предотвратят недостига на краткосрочна ликвидност.

„Смятаме, че създаването на валутен резерв за използване при извънредни обстоятелства с първоначален обем от 100 млрд. долара е възможно и желателно при наличието на вътрешна правна основа и съответни гаранции“, подчертава се в декларацията. „Нареждаме на нашите министри на финансите и на управителите на централните банки да продължат работата по създаването му“, добавя се в документа.

Според лидерите на държавите от БРИКС създаването на подобен механизъм ще съдейства за стабилизирането на световната финансова „гаранционна мрежа“ и ще допълни наличните международни механизми като още една защитна линия.

Руският министър на финансите Антон Силуанов е заявил, че делът на Русия в този фонд се предвижда да бъде 18 млрд. долара. „Договорихме се да доразвиваме темата, а дяловете на участниците в тези 100 млрд. са: около 41 млрд. за Китай, по 18 млрд. - всички останали без ЮАР, а ЮАР – 5 млрд.“, обясни Силуанов. „Ставаше дума за фонд от 100 млрд., за да може при влошаване на баланса на една от страните останалите да могат да ѝ окажат подкрепа“, добави той.

Руският министър на финансите изтъкна, че това не са бюджетни средства, а пари на централните банки, които ще бъдат заделяни по подобие на Международния валутен фонд. Всяка банка ще бъде длъжна да задели част от своите златни и валутни резерви, които впоследствие ще може да насочи под формата на суап в подкрепа на платежния баланс на някоя от останалите държави-членки.

По думите му обаче по отношение на този въпрос като цяло има повече неясноти, отколкото при създаването на банката за развитие на страните от БРИКС, за което те не успяха да се споразумеят на срещата.

Въпреки това всички държави от групата признават насоката на развитие за правилна. Силуанов уточни, че по-подробно към този въпрос финансовите министри на страните от БРИКС ще се върнат през април, когато във Вашингтон ще се проведе среща на ръководителите на ведомствата на държавите от Г-20.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
ventsislav.dyackov
преди 11 години
Благодаря за коректната забележка, поправено е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
hristok
преди 11 години
Автора да си поправи грешката:Китай ще осигури 41 млрд. долара, Русия, Индия и Бразилия - по 18 млрд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
meto76
преди 11 години
http://news.ibox.bg/news/id_1298136943
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още