IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банката на БРИКС няма да конкурира, а ще допълва западните институции

В МВФ и Световната банка има проблеми, тъй като се управляват от американец и европеец, смята финансовият министър на Индия

20:15 | 01.04.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Банката на БРИКС няма да конкурира, а ще допълва западните институции

Банката, която страните с нововъзникващи икономики от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) искат да създадат, няма да конкурира, а ще допълва западните финансови институции, заяви днес индийският министър на финансите Паланяпан Чидамбарам, цитиран от Франс прес.

Миналата седмица ръководителите на страните от групата, които имаха среща в Дърбан, Южна Африка, обявиха, че създават обща банка за развитие, която ще финансира инфраструктурни проекти.

"Банката на БРИКС няма да се конкурира със Световната банка или с Азиатската банка за развитие (АБР). Тя ще ги допълва", посочи Чидамбарам на пресконференция в Токио, където е на двудневно посещение.

"Защо се нуждаем от такава банка? Защото разполагаемите средства през многостранните институции не са достатъчни. Световната банка, АБР отпускат средства, но не достатъчно", подчерта той.

Индийският министър изтъкна "проблемите с управлението" в Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, които са институции със западен произход, ръководени съответно от европеец и американец и в които страните от БРИКС преценяват, че не са пълноценно представени.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още