IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще замени БРИКС на инвестиционната карта?

Технологиите, мега корпорациите и Африка са трите най-вероятните кандидати за нов двигател на световната икономика

11:27 | 10.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерите на БРИКС усещат сериозната заплаха да загубят позициите си в световен план. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерите на БРИКС усещат сериозната заплаха да загубят позициите си в световен план. Снимка: Ройтерс

Кой може да е следващият двигател на световната икономика? Кое е това, което може да замени БРИКС? Технологиите, мега корпорациите и Африка са трите най-вероятните кандидати. Всеки от тях има своя експлозивен потенциал за растеж.

На първо място - технологиите. Вече сме обхванати от една огромна вълна от технологични промени на фона на възхода на компютрите, интернет и смартфоните. Но това е само началото. Компютърните технологии са на път да влязат в някои от най-големите индустрии. 

Пример са безпилотните автомобили. Истина е, че този бизнес едва ли скоро ще измести добре познатите ни коли. Въпреки това големи пазарни играчи като Volkswagen и Toyota вече разработват компютърно контролирани коли чрез нови свои компании.

Традиционната ефирна телевизия е на път да отстъпи в полза на уеб-базираните стрийминг услуги. А ако телевизорите отпаднат, това ще има сериозно въздействие и върху рекламните агенции.

На второ място могат да бъдат поставени мега корпорациите. През 60-те години на миналия век пазарите са били обсебени от Nifty Fifty - една малка група от компании, които са доминирали в света. Сега се задава нещо подобно. Влиянието на Apple, Amazon, Samsung и Google придобива все по-мащабен обхват и сила, която прави General Motors от средата на миналия век да изглежда като малка квартална бакалия.

През следващите няколко години тези компании могат да постигнат господство на пазара, което ще им осигури възможността да определят тенденциите и, разбира се, цените. До известна степен нещо подобно видяхме при Apple. Можем да приложим същата логика и към останалите компании от доминиращата група.

На трето място - Африка. Млад и бързо развиващ се пазар с постоянно покачващи се образователни стандарти. Разбира се, и наличие на бърза индустриализация. Едно поколение назад тези характеристики се използваха за африканските страни, които се намират по-близо до Азия. Днес можем да ги приложим успешно и към държавите под Сахара.

Районът понастоящем нараства с 6% годишно, според данните на Световната банка - малко по-бавно, отколкото в развиващата се Азия, но много по-бързо от всеки друг регион в света. Пет от 10-те най-бързо развиващите се икономики в света са в Африка (Сиера Леоне оглавява класацията с ръст от 18,2%). Големи страни като Нигерия и Кения пък са достигали този момент на развитие, при които растежът се самоподдържа. Никой друг географски район няма такъв потенциал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Много вярно, ЕС си отива. Какво следва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
wenci
преди 10 години
Никой няма да замени БРИКС през близките няколко стотин години. А ние за сега сме в ЕС. Въпроса е кой ще замени ЕС и с какво ще заменим ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още