IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите се пренасочват към по-качествени корпоративни облигации

Съветваме клиентите да избягват риска, който носи най-слабата част от кредитния сегмент, посочва анализатор

09:34 | 22.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите се пренасочват към по-качествени корпоративни облигации

Седмиците, в които цените на облигациите с неинвестиционен рейтинг - „junk” (боклук – бел. ред.) - вървят надолу, започнаха да будят притеснения у някои инвеститори. Това е сигнал, че рекордното търсене на най-рисковия клас корпоративен дълг може би е към своя край, пише MarketWatch.

В продължение на години инвеститорите в облигации наливат пари във високодоходни облигации, търсейки висок доход в среда на ниски лихвени проценти. Но доходностите спаднаха до такава степен, че дори Федералният резерв на САЩ (Фед) изрази опасенията си.

„В момента тези оценки са много, много високи. Съветваме клиентите да приберат всичко, което притежават, и да избегнат кредитния риск, който носи най-слабата част от кредитния сегмент“, коментира Ричард Сега, който е главен инвестиционен директор на Conning, управляваща активи за 92 млрд. долара.

Инвеститорите може би приемат подобни съвети присърце. В седмицата, приключила на 16 юли, взаимните фондове и борсово-търгуваните фондове, които инвестират във високодоходни облигации, отчетоха тегления на обща стойност 1,69 млрд. долара. Това е най-големият отлив от август 2013 г., сочат данни на Lipper.

Въпреки това разпродажбите не се разпространиха върху другите части на облигационните пазари. И докато инвеститорите изтеглят инвестициите си от облигации с рейтинг „junk“, те увеличават експозициите си към корпоративния дълг, притежаващ инвестиционен рейтинг.

Отливите от нискокачествената част от пазара идват на фона на спада в цените и кореспондиращия с това ръст на доходността, наблюдавани през последния месец. Според изменението на индекса Barclays High Yield Bond, който е следен от борсово-търгувания фонд SPDR Barclays High Yield Bond, доходността се покачи от рекордно ниските 4,83%, отчетени на 20 юни, до 5,17% на 16 юли. Това е историческо ниско ниво, но е знак, че оценките са се понижили.

За същия период премията, която се плаща по облигациите с рейтинг „junk” върху сравнимите американски държавни облигации, се покачи до 3,52 процентни пункта от 3,24 процентни пункта, разкриват данни на Barclays.

Един от рисковете за инвеститорите, влагащи средствата си в „junk” облигации, e, че тези ценни книжа са с по-ниска ликвидност в сравнение с високооценените корпоративни облигации. Ако инвеститорите се опитат да излязат от пазара едновременно, ценовите движения могат да бъдат изключително резки и неблагоприятни, предупреждават трейдърите.

Кредитната оценка на емитентите остава задоволителна особено след започналото възстановяване на икономиката. Това е и причината, поради която ставките за риск от неплатежоспособност остават ниски. Освен това Фед обеща, че ще запази лихвените проценти близки до нулата. Това допълнително окуражава инвеститорите, търсещи доходност.

Но за поддържането на повишено внимание все още има основания, твърди директорът на търговския отдел на Brownstone Йон Сабловски. „Хората купуват риск, с който не са запознати“, заявява той, „Смятам, че създаваме предпоставки за опасности в бъдеще“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още